Boldogabb és stabilabb párkapcsolatban élnek azok a házastársak, akik csak esküvőjük után kezdtek nemi életet élni – állítják pszichológusok. Ja, és állítólag az ágyban is jobb nekik.

Aligha meglepő, hogy a házasság előtti önmegtartóztatás egyik fellegvárának számító Egyesült Államokban látott napvilágot minap egy tanulmány, mely szerint az átlagosnál boldogabb házasságban élnek azok, akik közös szexuális életükkel megvárták az esküvőt.

A kutatást végzők kétezer, házasságban élőt kérdeztek párkapcsolatukról, a kérdések között szerepelt az is, mikor kezdték szexuális életüket.

A Journal of Family Psychology című szaklapban megjelent tanulmány eredményei azokat igazolják, akik szerint érdemes megvárni a szexuális élet megkezdésével a nászéjszakát. Legalábbis a kivárás hívei 22 százalékkal jobbnak értékelték kapcsolatukat, mint a többiek. Ennek része a jobb kommunikáció (12 százalékos eltéréssel a javukra) és a „jobb minőségű szex” (15 százalék).

„Egy párkapcsolat nem csupán a szexről szól, az eredmények azt mutatják, hogy akik tovább vártak, elégedettebbek a szexuális életükkel. Alighanem azért, mert megtanulták megbeszélni a dolgokat és képesek közösen megoldást keresni a felmerülő problémákra” – vélekedett a Utah-i Brigham Young University professzora, Dean Busby.

Igazán nem a kötekedés kedvéért, de azért adódik a kérdés: mi az összehasonlítási alapja azoknak, akik az esküvőig várnak a szexuális élet megkezdésével?