Vajon sikerült-e ma élő milliárdosnak bekerülni minden idők leggazdagabb emberei közé? Ki került fel a dobogóra? A kínzó kérdéseket a poszt végére mind megválaszoljuk, egy dolgot azonban bizton ígérhetünk: lesz egy-két meglepő pillanat!

Folytatjuk tehát tegnap megkezdett minisorozatunkat, melyben ma minden idők tíz leggazdagabb emberét próbáltuk megtalálni. Miként tegnap, annyit ma is elmondunk, hogy az embert próbáló feladathoz segítségül hívtuk a Business Insider oldalt, akik további okos emberekre támaszkodtak, így végül rendkívül bonyolult, az inflációt is figyelembe vevő számításokat követően elkészült a végső lista.

Az egyik kitétel az volt, hogy uralkodók nem szerepelnek rajta. A másik, hogy mindig az adott személye azon pillanatát vettük figyelembe, amikor a legjobban ment neki, azaz, amikor a csúcson volt.

Lássuk tehát minden idők 10 leggazdagabb emberét!

10. Stephen Girard

Vagyon: 105 milliárd dollár

A pénz eredete: Vagyona egy részét hajózással, szállítmányozással kereste, majd bankot alapított. Az 1750-ben Franciaországban született üzletember vagyonának jellemzésére talán legyen elég annyi, hogy 1812-ben ő mentette meg az amerikai kormányt a pénzügyi csődtől.

9. Richard Fitzalan, Arundel 10. grófja

Vagyon: 108 milliárd

A pénz eredete: A XIV. század első felének egyik leggazdagabb angol főnemese, aki a harctéren is kitűnt vitézségével. Harcolt a skót függetlenségi háborúban és a Százéves háborúban is. Annyi pénze volt, hogy ő adott kölcsön (és nem is keveset) III. Edward királynak, és még így is, halálakor hatalmas készpénzösszeget hagyott hátra.

8. John Jacob Astor

Vagyon: 121 milliárd

A pénz eredete: Az egyik leggazdagabb amerikai család feje (fenti képünkön), vagyonát szőrmekereskedőként alapozta meg, mi több, 1800 környékére már gyakorlatilag monopóliuma volt az Egyesült Államokban. Aztán jó érzékkel váltott és ingatlanba fektetett, elsősorban New York Cityben és annak környékén. A család neve egy lapon említhető a Rockefellerekkel és Vanderbiltekkel.

7. William de Warenne

Vagyon: 134 milliárd

A pénz eredete: A XI. században élt normann hódító részt vett a hastingsi csatában, cserébe megkapta Sussex, Northfolk és Yorkshire jelentős részét. Surrey első grófja volt, minden idők egyik leggazdagabb angol nemese lett.

6. Bill Gates

Vagyon: 136 milliárd dollár

A pénz eredete: Közel ezeréves ugrással termünk napjainkban, a Microsoft (egyik) alapítójánál. A történetet itt és most nem mesélnénk el, mindenki ismeri, aki meg nem, az keressen rá a számítógépén… Még annyit, hogy Bill Gates jelenlegi vagyona természetesen messze nem ennyi, de ha a dotcomlufi kidurranása előtti időszakot nézzük, és hozzá vesszük az inflációt is, akkor körülbelül itt tartana most. Annyira azért nem sajnáljuk…

5. Alan Rufus

Vagyon: 149 milliárd

A pénz eredete: Ismét egy, a Britanniát megszálló normann hódítók közül, aki a XI. században Hódító Vilmoshoz csatlakozva igázta le a sziget nagy részét. „Vörös” Alannek volt egy apró kis földje, olyan ezer négyzetkilométer Yorkshire-től Londonig, kastélyokkal (köztük a korában kiemelkedően komfortosnak, hadd ne mondjuk, luxusnak számító richmondival), egyebekkel.

4. Cornelius Vanderbilt

Vagyon: 185 milliárd

A pénz eredete: Cornelius Vanderbilt (Jay Gouldhoz hasonlóan) a vasútból gazdagodott meg. Első vonalát 1862-ben vette. Noha ekkor már 70 éves volt, vagyona jelentős része mégis ebből az iparágból származik. Ezt megelőzően hidegvérű gőzhajó-mágnásként ismerték.

3. Hódító Vilmos

Vagyon: 209 milliárd

A pénz eredete: Természetesen Britannia megszállása játszotta a kezére ezt az egészen elképesztő összeget. (A siker jelentőségét jól mutatja, hogy Hódító Vilmos volt az, aki – 1066-ban – az utolsó sikeres külföldi inváziót vezette Anglia ellen.) Noha uralkodóvá koronázták (és így elvileg kiesne a listáról) mégis felkerült, azért, mert még ezt megelőzően rengeteg pénzt adományozott két fiának és már ez az összeg is elegendőnek bizonyult a dobogóhoz.

2. Andrew Carnegie

Vagyon: 309 milliárd

A pénz eredete: Az egyik legpatinásabb amerikai mágnáscsalád feje az acéliparból gazdagodott meg, természetesen akkor, amikor a piac a legnagyobb lendülettel száguldott. Az amerikai acélipar fejeként nem nagy csoda, hogy csak egyetlen ember tudott elé kerülni.

Aki pedig nem más, mint győztesünk:

1. John D. Rockefeller

Vagyon: 336 milliárd dollár

A pénz eredete: Ha nem az acél, akkor az olaj… Minden idők leggazdagabb embere 1870-ben, 31 évesen alapította meg a Standard Oil társaságot, és gyakorlatilag felvásárolta az amerikai finomítókat. Ez fénykorában azt jelentette, hogy ő irányította az amerikai olajipar 90 százalékát!

Nem szeretnénk túl sok következtetést levonni. Kettőt azért mégis. Az egyik: a listán túlsúlyban vannak az angolszászok, aminek az egyik oka az, hogy itt álltak rendelkezésre olyan adatok, melyek alapján viszonylag pontos számításokat lehetett végezni. (Nyilván akadt még a történelemben olyan dúsgazdag ember, aki nincs rajta ezen a listán.)

A másik: jól látszik, hogy a történelemben viszonylag kevés olyan időszak akad, amikor igazán nagy vagyonokat lehet felhalmozni. Ilyen volt a normann hódítás időszaka Britanniában, az ipari fejlődés kirobbanása vagy éppen az utóbbi egy-két évtized földindulásszerű változásai.

Nem árt tehát észnél lenni…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on (már több mint 1000 fős a klubunk!), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!