Imádják, vagy gyűlölik, de közömbös senki sem marad. A brit média fenegyereke, aki hallott már a politikai korrektségről, de kegyetlenül beszólt annak is. Jeremy Clarkson aranyköpései.

Aligha kétséges, hogy a Magyarországon is vetített Top Gear című autós műsorból ismert Jeremy Clarkson a leginkább megosztó figurák egyike az angolszász médiavilágban. Az 1960-ban született műsorvezető, újságíró híres arról, hogy nagy ívben tesz a politikai korrektségre, és a nagy és gyors autók szerelmeseként a környezetvédelem sem tartozik kedvenc témái közé. Pontosabban ez így nem igaz, mert oda tartozik, csak kicsit másképp…

Az utóbbi bő két évtizedben (híressé a Top Gear eredeti, 1988-as formátumával vált) nem nagyon múlt el év úgy, hogy valakit, vagy valamely csoportot halálosan meg nem sértett volna.

Az alábbiakban legjobb beköpéseiből válogattunk. Az első részben azokból, melyek nem feltétlenül kötődnek az autókhoz.

A félszemű skót idióta és a bölénylegeltetés

"Ez az első alkalom, amikor egy világhatalom vezetője elismeri, hogy nagy szarban vagyunk. Őszintén rémültnek tűnt. Azt gondoltam, szegény ember, belenézett a könyvelésbe. Itt van nekünk Angliában ez a félszemű skót idióta, a félszemű skót, aki azt mondogatja, hogy minden rendben, megmentette a világot, és mindannyian tudjuk, hogy hazudik, de azért csak mondja.” (Gordon Brown brit miniszterelnökről)

„Az egyetlen ok, amiért az arabok és a zsidók képesek 50 éve folytatni a mocskos kis háborújukat, az az, hogy soha nem esik. Ha a világháborút követően a nagyhatalmak Manchesterben alapították volna meg Izraelt, nem lett volna vérontás.” (Megalapozott, már-már politológusi magasságokba emelkedett véleménye a közel-keleti helyzetről)

„Lehet, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, de amíg a hetediken pihent, előugrott Belzebub és létrehozta ezt a helyet.” (Nem túl hízelgő véleménye Detroitról)

„Az amerikaiak jók a bölénylegeltetésben. Ennyi.” (Ha már az Egyesült Államokban járt, akkor belerúg még egyet az amerikaiakba)

A török börtön és a buszsáv

„Nem létezik olyan, amit meg ne tennék azért, hogy távol tartsam a gyermekeim a belvárosi állami iskoláktól. Bérbe adnám a kocsim taxinak, a seggem meg netes letöltésre.” (A jó apa figyel gyermekei tanulmányára)

„Ismerek egy csomó embert, aki kábítószert szed, túl gyorsan hajt, vagy rókára vadászik és mindannyian kitűnő társaság. Inkább bevonulnék egy török börtönbe, mintsem hogy egy alkesszal töltsem az időm.” (Most már azt is tudjuk, mi a véleménye a szenvedélybetegségekről)

„Nem értem a buszsávokat. Miért kellene a szegényeknek hamarabb odaérniük valahova, mint nekem.” (Ennyit a szociális érzékenységről)

Az utolsó aranyköpéssel pedig már át is értünk az autók világába, Jeremy Clarkson igazi szenvedélyéhez. De erről majd holnap.