Bár nem szívesen reklámozza, Kínának komoly társadalmi problémát jelent a hajléktalanok helyzete. A távol-keleti országban 20 magyarországnyi ember feje felett nincs fedél. A harmadik legnépesebb városban most sajátos módszert eszeltek ki.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Hat (az elővárosokat is beleszámítva közel 12) millió lakosával Kanton Kína harmadik legnépesebb megapolisza, így nem csoda, ha a vezetésnek szembe kell nézni egy olyan problémával, amit pedig legszívesebben a szőnyeg alá söpörnének: a hajléktalanok kérdésével.

A legfrissebb statisztikák egészen elképesztő adatokat mutatnak: ezek szerint a távol-keleti ország 1,4 milliárd lakosából 200 millió (azaz minden hetedik!!) az utcán él.

Kanton elöljárói egészen sajátos módszerrel próbálják meg száműzni őket az utcákról: a hidak alá (ahol a hajléktalanok előszeretettel húzzák meg magukat) nagy, 20 centi magas betontüskéket helyeztek el.

A városvezetés egyelőre nem nyilvánult meg az ügyben, de az ügyet felkapó emberi jogi aktivisták szerint a cél egyértelműnek tűnik. "A hajléktalanok nem csak pihennek ott, hanem például főznek, ami veszélyes is lehet. Ezek a betontüskék szégyent hoznak Kantonra, amely a tolerancia és a befogadás nagyvárosaként reklámozza magát" - írta például egy aktivista, Lina Shuxin.

Természetesen nem szeretnénk tippeket adni akár a magyar főváros vezetésének, de a jelek szerint Kínában nem sokat vacakolnak.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Szomjan halt a kórházban a beteg

A világ legnagyobb fagyija

Tom Cruise és a misztikus 33

Ég és föld közt lógva

Legendás sztárok legendás autói