A történetben van minden, mi szem-szájnak ingere: dúsgazdag oligarcha, állítólagos hasonmások a pártgyűlésen – és a legnagyobb csavar a végén... de ezt csak a posztunk legvégén áruljuk el.

 

A történet ott kezdődik, amikor a harmadik leggazdagabb orosz oligarcha, Mihail Prohorov a napokban kiállt a nyilvánosság elé és előadott egy egészen nagyszabású összeesküvés-elméletet.

A történet lényege, hogy a politikai ambíciókat dédelgető milliárdost (vagyonát a Forbes 11 milliárd dollárra teszi) idén június 25-én a Jobboldali Ügy elnökévé választották. A liberális, piacgazdaságot támogató párt meglehetősen kritikus a Kremllel szemben.

Álküldöttek az álkonferencián?

Mihail Prohorov most azt állítja, hogy a napokban megtartott újabb konferenciára 21 „dublőr küldött” érkezett hamis papírokkal az igaziak helyett, és ezeket az embereket a Kreml küldte, hogy megpróbálja őt elváltani a posztjáról és tönkre tegye induló politikusi karrierjét. Állítása szerint a konferenciát az engedélye és a jelenléte nélkül tartották.

Az oligarcha szerint a történtek mögött Rady Kabirov, Dmitrij Medvegyev elnöki stábjának egy tagja áll. Válaszul Prohorov menesztette párt teljes ügyvezető testületét és most megpróbálja bebizonyítani, hogy a puccskísérlet mögött valóban a jelenlegi orosz vezetés állt.

Ki írta a forgatókönyvet?

Eddig ez egy helyre kis összeesküvés-elmélet, ám tudunk még egy csavart beletenni. Az orosz politika (is) meglehetősen zavaros terület, egy biztos: az érdemi politikai pártokat a Kremlből „irányítják”, és elemzői körökben meglehetősen széleskörű a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a Jobboldali Ügy megalapítása mögött is a Medvegyev-Putyin tandem áll.

Eszerint a cél az lett volna, hogy ez a párt kínáljon (látszat)alternatívát a jelenlegi vezetésből kiábrándult üzletembereknek és értelmiségieknek. (Ugye ismerős a „teremtsd meg a saját magad ellenzékét” trükk?)

Így aztán nem csoda, hogy (és itt jön a poszt legelején emlegetett csavar) olyan pletykák is terjengenek, melyek szerint az egész botrány valójában egy, Prohorov és a Kreml által részletesen kidolgozott műbalhé, melynek azt kellene bizonyítania, hogy a Jobboldali Ügy valódi, független alternatíva a jelenlegi hatalommal szemben.

Az ember ezt a verziót is hajlamos elhinni, főleg, ha eszébe jut Mihail Hodorkovszkij története, akit anno azért állítottak félre, mert politikai szerepvállalást fontolgatott.

Persze az orosz politikában minden és mindennek az ellenkezője is előfordulhat.

Csatlakozzon a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

A Kívül tágasabbról ajánljuk:

Gazdagok játékszere lett a vasút

Nem vagyok terrorista, csak pisilni szeretnék”

Gazdagisztánról ajánljuk*

Elkészült a csodajacht – nézze meg!

*= Mi a fene ez? A Gazdagisztán a Kívül tágasabb gyermeke, egy blog, amely kifejezetten a gazdagok életével, a luxussal foglalkozik. Hitvallása szerint kívülállóként nem irigykedik, inkább rácsodálkozik