A tervekkel ellentétben mégsem lehet majd mobilozni a londoni metróban a jövő évtől, mivel a rendszer kiépítését vállaló cég a költségekre hivatkozva visszalépett. Érdekes, hogy wi-fi viszont alighanem lesz.

Megszakadtak a tárgyalások a kínai Huawei mobilóriás és brit partnercégei között, így szinte kizárt, hogy a 2012-es londoni olimpia idejéig kiépüljön a mobilozást a brit főváros metrórendszerében lehetővé tévő hálózat.

Az ok nem meglepő: a kínai cég szerint egész egyszerűen mégsem éri meg a befektetés (hihetetlen, de íme valami, ami a kínaiaknak is drága…), a londoni metróhálózat elavultsága miatt.

„Vállalataink a jövőben is vizsgálni fogják a lehetőségét annak, hogy egy későbbi időpontban beindíthassuk a szolgáltatást” – hangzott a cégek közös (és lássuk be, meglehetősen semmitmondó) sajtónyilatkozata.

Besültek a nagyágyúk

Valóban húzós összegről lehet szó, hiszen a csoportban olyan vállalatok vesznek részt, mint a Vodafone, az O2, az Everything Everywhere és a Three, márpedig ezek a cégek állítólag már eddig is több millió fontot öltek a projektbe. A kínai Huawei a szükséges felszerelést szállította volna.

Pedig a cégek nagy reményekkel vágtak bele a feladatba, amely főleg a kínaiaknak jelentett volna hatalmas áttörést, hiszen így megjelenhettek volna a brit piacon, ami a nyilvánvaló anyagi hasznon túl a presztízsben sem lett volna utolsó szempont számukra.

Wi-fi még lehet

Érdekesség, hogy a hanghívás bukása ellenére meglehetősen valószínű, hogy egy wi-fi hálózat mégis kiépül a londoni olimpia kezdetére. Az első próbát márciusban már meg is tartották a Charing Cross állomáson, és a pozitív tapasztalatokat követően a metrót működtető London Underground úgy döntött, meghívásos tendert ír ki a kiépítésre.

Ugyanakkor szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy wifi-rendszer jelentősen csökkenthetné a metró biztonságát és a kelleténél jobban kiszolgáltathatná azt például terroristáknak.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)