A héten volt 50 éve, hogy kivégezték a Holokauszt egyik legfőbb irányítóját, Adolf Eichmannt. Az évforduló alkalmából ismét előkerültek fényképek, melyek bemutatják a náci rezsim egyik vezető alakjának a börtönben töltött mindennapjait.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A képek megmutatják, hogyan és milyen körülmények között élt egy izraeli börtönben az 1962. május 31-én kivégzett náci háborús bűnös. Adolf Eichmann volt az, aki a gyakorlatban levezényelte a Holokausztot, kitalálta a hatmillió áldozatot követelő népirtás logisztikáját.

Az SS-vezér Heinrich Himmler jobbkezeként ő volt az, aki a Gestapo berlini főhadiszállásáról irányította az osztrák, a német és a cseh zsidók kényszer-kitelepítését, majd 1941-től a Birodalmi Biztonsági Főhivatal zsidóügyi osztályának lett a vezetője, és ekként a deportálások legfőbb irányítója. 1944 márciusától, a nyilas hatalomátvételtől német megszállástól a magyarországi deportálások fő felelőse volt. (További tények Adolf Eichmannról a többi között itt és itt olvashatók.)

A háború után még évekig Németországban bujkált, majd 1950-ben Argentínába menekült, ahol 1959-ben fedezte fel az izraeli titkosszolgálat, a Moszad. Egy éven át figyelték meg, majd – miután sikertelen egyeztetést folytatott a két állam a háborús bűnös kiadatásáról – egy operatív csoport elrabolta és Izraelbe csempészte.

Adolf Eichmannt pere 1961. április 11-én kezdődött Jeruzsálemben. A férfi beismerte bűnösségét, megbánást nem tanúsított, még ugyanazon év decemberében kötél általi halálra ítélték, és következő év május 31-én éjszaka ki is végezték.

Az itt látható képeket a Life magazin fotósa, Gjon Mili készítette Eichmann börtönben töltött mindennapjairól, látható orvosi kivizsgálás közben, vagy amint a cellájában olvas, padlót mos, vagy éppen a napi sétaadagját tölti a börtönudvaron.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

"Éreztem, valaki nem tér vissza élve”

Az ablakon szórta ki a pénzét a milliárdos

Ötven felett lettek sztárok

Itt nyaralnak a milliomosok

A világ legfélelmetesebb medencéje?