Az ember már csak olyan, hogy gyakran elégedetlenkedik: kevés a fizetés, sok az adósság, nem jön a busz, rosszak az utak... és még sorolhatnánk. A most következő lista azonban jól mutatja, minden relatív és talán kicsit el is gondolkodtat minket a nehézségeinkről. (Mielőtt a kommentekben nekünk esnétek: természetes, hogy mindenki csak a saját és közvetlen környezete életkörülményeihez hasonlít.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

10. Harare, Zimbabwe

Előre szólnánk, hogy minden áthallás csak a véletlen műve. Arról van ugyanis szó, hogy Harare nem is olyan régen egy egész élhető város volt, ám az elkú... izé, elrontott gazdaságpolitika élhetetlenné tette. Az infláció az ezredfordulón elérte a 112,1 százalékot, ami borzasztó, nem? Nos, később kiderült, hogy ezek voltak a „boldog, szép napok”, mert 2008-ban már 231,150,000 százalékot érte el éves szinten. Ha ezt átfordítjuk mondjuk forintra, akkor 10 ezer forint betét egy év múlva egy fillér négyezred részét érte.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy Harare felkerült a tízes listára. A pénz gyakorlatilag nem ér semmit, a munkanélküliség 80 százalékos (!!), és a közszolgáltatások egy része sem működik. A befektetők annak ellenére eltűntek, hogy ma már tulajdonképpen senki nem használja a helyi pénzt. Káosz a köbön.

9. Port Moresby, Pápua Új-Guinea

Az egyetlen óceániai hely a listán. Pápua Új-Guinea egyik jellegzetessége, hogy 820 nyelvet beszélnek (ennél többet egyetlen országban sem), ami a kultúrák elképesztő keveredését jelenti. Ennyit a pozitívumokról.

Port Moresby az Economist legutóbbi, élhető városokat felsoroló 140-es listáján a nem kifejezetten dicső 137. helyet szerezte meg. Erőszak, gyilkosságok, HIV – mindennapos dolgok a városban, ahol még autóba ülni is életveszélyes döntés lehet, hiszen a város több bandája is az idegeneket szállító járművek elrablására szakosodott.

8. Kinsasa, Kongói Demokratikus Köztársaság

A város alighanem a 37 évvel ezelőtti legendás Ali-Foreman bokszmeccsről a legismertebb. A jövő egész ígéretesnek tűnt az akkor még Zaire néven futó, ásványi anyagokban gazdag ország számára. Aztán jött a korrupció, élén Mobutu elnökkel, aki szelíd 4 milliárd dollárt (1980-ről beszélünk...) utaltatott át saját svájci számlájára.

A 90-es évek végén jött a polgárháború, 5 millió áldozattal, és az ország azóta is képtelen kilábalni a szegénységből. A GDP fejenként 186 dollár. Bár a kínai befektetések javítottak valamennyit a helyzeten, Kinshasa még mindig életveszélyes hely, az erőszak mindennapos. Az utcákon árva gyerekek tízezrei, a mégis odatévedő turisták elrablása is rendszeres... nem egy eszményi hely, az biztos.

7. Rocinha favela, Rio de Janeiro, Brazília

A Rocinha a legnagyobb riói favela. Bár a kilátás gyönyörű és az infrastruktúra is valamivel jobb, mint más favelákban, így is a legveszélyesebb helyek egyike. Mivel a következő években Brazília olimpiának és futball-világbajnokságnak is otthont ad, a hatóságok harcot hirdettek a nyomornegyedek felszámolásáért, és a drogkartellek kiszorításáért. Rocinhát a rendőrség és a katonaság közösen szállta meg, és megpróbálják helyreállítani a törvényes rendet.

6. Sana'a, Jemen

Jemen a kalózok és a leghagyományosabb iszlám helye. Ennek van pozitív (például a csodálatos arab építészet és általában véve kultúra jelenléte), és negatív oldala is (mondjuk az fanatikus vallásosság). Jemen az al-Kaida egyik kiképzőközpontja, nem véletlenül: a férfiak teljesen nyíltan hordják a fegyvert az utcán, melyek között nem ritka a Kalasnyikov sem. Sana'a amennyire csodálatosan régi, legalább annyira veszélyes hely is. Jobb elkerülni.

5. Monrovia, Libéria

Tiszta víz, elektromosság, alapszolgáltatások – olyasmik, melyeket itt, Nyugaton természetesnek veszünk. Monrovia egyes részein luxusnak számítanak. Monrovia West Point nevű része például egyike a világ legdurvább nyomornegyedeinek, ahol 75 ezer ember zsúfolódik össze annak minden következményével. Kolerajárvány, tinédzser prostitúció, kábítószerezés és a higiéniai lehetőségek, például a WC-k, szinte teljes hiánya – ha mindezt összeadjuk, igazi rémálmot kapunk.

4. Ciudad Juarez, Mexikó

A mexikói-amerikai határon fekvő város a hírek mindennapos szereplője. A drogkartellek szinte teljes uralma, a hatóságok ugyanolyan mértékű tehetetlensége és a szegénység faragják Ciudad Juraezből a bűnözés fővárosát. A drogkartellek elkeseredett háborút folytatnak – na nem a rendőrséggel, hanem egymással a város fölötti uralomért, amely egyúttal hozzáférést is jelent az amerikai piachoz.

Érdekesség, hogy a határ túloldalán fekvő El Paso az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabb települése, ahol a legkevesebb gyilkosság történik. A két települést egy határfolyó és egy egész világ választja el egymástól...

3. Cite Soleil, Port-au-Prince, Haiti

Vegyük az egyik legdurvább települést a világon, adjunk hozzá egy kis földrengést – na, ez a Cite Soleil. Az északi félteke egyik legnagyobb nyomornegyedéről beszélünk, a harmadik világ szegénységének a legmélyéről. Se iskola, se áram, se egészségügyi szolgáltatás. Sok mindent elárul a helyzetről, hogy 2007-ben az ENSZ békefenntartó alakulatai megpróbáltak bejutni a negyedbe, de golyózápor fogadta őket.

Ha mindez nem lenne elég, a 2010-es földrengés alatt és után kialakult káoszban sok elítélt bűnöző megszökött a börtönökből, és jelentős részük itt húzza meg magát.

2. Kandahár, Afganisztán

Túl nagy indoklás aligha kell a hírek állandó szereplőjéhez: az egykoron virágzó kereskedelmi központ és stratégiai fontosságú település az utóbbi években az afganisztáni háború, valamint emberrablások, öngyilkos merényletek kapcsán került a leginkább a hírekbe.

1. Mogadisu, Szomália

A városban évtizedek óta dúl a polgárháború, a kormánynak gyakorlatilag semmi hatalma sincsen a főváros felett. A modern kor kalózainak tanyája. Az általános helyzet jellemzésére talán elég annyit írni, hogy a közlekedési dugókat és egyéb felmerülő problémákat előszeretettel kezelik gépfegyver segítségével. A törvénytelenség szinonimája.

Még véletlenül se jusson senkinek eszébe odalátogatni!

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Hihetetlen szállodaépítés 15 nap alatt

Száz év egy fantasztikus videóban

Atomtámadás után – sosem látott képek

Túl szexi volt a gimnazistalány

Aki megmentette a négyéves Hitlert

Hivatása a halál