Egy négyéves gyerek beleesik a jeges folyóba. Megpróbálja kimenteni? Persze. És ha 30 évvel később kiderül, hogy a világtörténelem egyik legkegyetlenebb gonosztevője volt, mit gondol majd? Helyesen cselekedett? A kérdések számunkra teoretikusak, de élt egy pap, akinek ezekkel meg kellett birkóznia...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az eset 1894-ben Passauban történt, ahol az akkor négyéves Adolf Hitler az Inn folyó partján a többi gyerekkel játszva beleesett a jeges vízbe. Egyik társa, Johann Kuehberger utánaugrott és kimentette a fuldokló gyereket.

A történet már eddig is többé-kevésbé ismert volt, de valódi bizonyítékot nem találtak rá (a hitleri propaganda például vehemensen tagadta) – egészen mostanáig. Most azonban előkerült a Donauzeitung egyik korabeli száma, amely leírja az esetet.

A Hitler-család ekkor a németországi Passauban, az osztrák határ mellett élt a Kapuzinerstrassén. Az 1894 januári lapban talált cikk leírja, hogyan esett bele a vízbe egy négyéves kisfiú és hogyan mentette ki „elszánt bajtársa” (a Donauzeitung akkoriban erősen baloldali volt).

"Az áramlás nagyon erős volt"

Az esetről korábban egy könyv is beszámolt már, annak szerzője, Anna Elisabeth Rosmus így írt róla: „Az Inn folyó partjai idilli környezetet biztosítottak a játszani vágyó gyerekeknek. 1894-ben, miközben egy csapat gyerekkel fogócskázott, Adolf beleesett a vízbe. Az áramlás nagyon erős volt, a víz pedig jéghideg, amint egyenesen a hegyekből beérkezett a városba. A fiatal Adolf szerencséjére főbérlőjük fia időben ki tudta húzni a vízből és megmentette az életét”.

A helyiek tudták

Hitler később többször mesélt gyerekkorának passaui epizódjairól, de ezt sohasem említette.

Passauban mindenki ismerte a történetet. Más, róla mesélt sztorik szerint soha nem tanult meg úszni és szemüveges volt” - írta róla Anna Elisabeth Rosmus.

Visszatérve az újságra, az nem nevezi meg a négyéves fiút, de a történészek szerint a most megtalált cikk alátámasztja Max Tremmel 1980-as szavait. A pap akkor elődjéről, Johann Kuehbergerről mesélte el, miként mentette meg a leendő német diktátort.

Elgondolkodtató belegondolni, miként birkózhatott meg élete folyamán ezzel az esettel Johann Kuehberger, hiszen ki az, aki hagyna egy négyéves kisgyereket megfulladni? Ugyanakkor...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Hivatása a halál

Tudatlanság az utakon

Állati drámák csodás képekben

Ilyen volt a világ 100 éve – színesben

Az év hazugságai

Ki lett az év legszebb nője?