A mai nehéz gazdasági helyzetben nyilván minden álláskereső megtesz mindent, hogy önéletrajza kiemelkedjen a tömegből. Egyesek még többet is tesznek, ami egészen hihetetlen baklövésekhez vezet. Ezekből szemezgetünk, miközben adunk néhány jó tanácsot is.

Őszintén reméljük, a Kívül tágasabb olvasói közül minél kevesebben kényszerülnek álláskeresésre, ám amennyiben mégis vannak ilyenek, akkor íme, néhány – lehetőség szerint elkerülendő – eset.

Az egyik pályázó például úgy döntött, versben mondja el élete történetét, ami nem sokkal rosszabb, mint az az aspiráns, aki egyenesen Istent jelölte meg referenciaként. Utóbbi sajnos már az első rostán kibukott, mert képtelen volt bármilyen elérhetőséget biztosítani az ajánlójához…

"Munkát akarok"

Aztán volt olyan is, aki a vikingek egyenes ági leszármazottjának mondta magát, de ő tulajdonképpen még szerény is volt ahhoz képest, aki egyenesen azt vallotta be önmagáról, hogy ő „az Idő és az Univerzum Ura”.

Volt olyan ravasz munkavállaló is, aki más fényképét csatolta az önéletrajzához, csak azt felejtette el, hogy van személyes interjú is, ahol ugye viszonylag nehéz más fényképéhez hasonlítani. Persze olyan is akad, aki nem cifrázza túl: az egyik pályázó csak a nevét és a telefonszámát adta meg, valamint egy mondatot írt még le: „Munkát akarok”.

Mit ne tegyünk?

A példákat egy brit oldal, a Careerbuilder.co.uk hozta, miután megkérdezett 700 munkaadót arról, vajon hogyan NE jelentkezzenek az álláskeresők, azaz mi az, ami a leginkább kiveri a biztosítékot náluk.

A jelek szerint nem érdemes füzetből kitépett lapra írt CV-vel jelentkezni, és az sem vezet feltétlenül eredményre, ha az e-mail címünk szeretemasört@...

A viccet kicsit félretéve, a brit munkaadók (és ebben aligha van túl nagy eltérés az országok között) leginkább a helyesírási hibákat, a nem egységes kinézetű oldalakat, és az álláskeresési hirdetésből szó szerint átemelt részleteket utálják.

Érdemes arra is figyelni, hogy a lehetőségekhez mérten ne írjunk 3 oldalas vagy annál hosszabb önéletrajzot és mindig pontosan jelöljük meg, melyik állásra jelentkezünk (azaz a „mindegy, csak munka legyen” megközelítés nem válik be).

Ami viszont nyerő, az a kommunikációs képességekre történő utalás, a probléma megoldó képesség, valamint a számítógépes ismeretek.

Csak másodperceink vannak

Nem árt tudni, hogy a munkaadók több mint egyharmada kevesebb mint egy percet tölt egy önéletrajz átfutásával (magyarán gyakorlatilag csak rápillant), és ha ez nem lenne elég, 10 százalék még fél percet sem (magyarán szinte azonnal kuka).

A kulcsszavak hihetetlenül fontosak, ugyanis egyre több munkahelyen használnak különböző programokat és kütyüket az önéletrajzok előszűrésére.