A TopComnak összesen 200 tagja lehet: miniszterelnökök, államfők, a legnagyobb multik vezetői. Emberek, akik a világ sorsáról döntenek. Hivatalosan a ma a svájci Davosban megkezdődő világgazdasági fórumon indítják útjára.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az ötlet az indiai származású Vivek Ranadivé fejéből pattant ki, aki a 4 milliárd dollár értékű szoftverfejlesztő, a Tibco Software Inc. vezérigazgatója (és csak mellesleg az NBA-ben szereplő Golden State Warriors társtulajdonosa).

A TopCom egy olyan zárt kommunikációs platform, amely a világ 200 legbefolyásosabb emberének nyújtana lehetőséget a zavartalan eszmecserére ésa hírek gyors megosztására. Tulajdonképpen a már működő (és szintén a Tibco fejlesztette) tibbr továbbgondolt változata.

Mi a tibbr?

A tibbr tulajdonképpen a Facebook, a Twitter, az email, az sms és a Skype egy sajátos elegye, melynek lényege, hogy a személyek, vállalatok követése mellett eseményeket lehet követni, azaz ha minden a fejlesztők elképzelése szerint menne, akkor nem kell azon vacillálni, hogy adott esemény kapcsán kit értesítsünk, hiszen elvileg amúgy is követik. Magyarán posztoljuk az üzenetet és minden érintett látja.

Visszatérbe a TopComra, Vivek Ranadivé vállalata kifejezetten a davosi csúcstalálkozóra fejlesztette ki, ami érthető, hiszen a svájci városban ilyenkor valóban a világ vezető politikusai, gazdasági és szellemi elitje gyűlik össze.

Miután a davosi fórumnak is van egyfajta hierarchiája, így az oldal fejlesztőinek elméletileg egyszerű dolga lesz: a piramis csúcsán álló 200 embernek kell(ene) belépni. Ezek az emberek (magyarán: akik a világot irányítják) a TopComon megbeszélhetik a legfontosabb eseményeket és bizonyos kérdések megvitatásához meghívhatnak „külsősöket” (szakértőket, akadémikusokat, stb.) is.

Jön a cunami!

Vegyünk egy példát! A japán miniszterelnök posztol az oldalra egy videót, melyben közli, hogy jelentős földrengés rázta meg országát, és cunami közeledik. Percekkel később már minden adott egy videókonferencia megtartásához, melyen a világ vezetőinek érintett tagjai vesznek részt, akik dönthetnek a Japánnak nyújtandó mielőbbi segítségről.

A beszélgetésbe meghívottként bekapcsolódhatnak az érintett területen lévő nagyobb cégek vezérigazgatói is, akik egyfelől megkezdhetik az evakuálást, illetve máris elkezdhetik tervezni a szükséges lépéseket a termelés folyamatosan tartása érdekében.

Az az érdekes helyzet állt ugyanis elő, hogy annyira felgyorsult az információáramlás, hogy a meglévő platformok már nem elég gyorsak – legalábbis ez Vivek Ranadivé filozófiája, és lehet is benne valami, hiszen a fent felvázolt megbeszélések mind megtörténtek a valóságban is, ám csupán a földrengést és a cunamit követő hetekben. Márpedig a gyors reagálás akár sok életet és javat megmenthetett volna.

A magunk részéről azért kíváncsiak leszünk, milyen fogadtatása lesz Davosban a TopComnak.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Sokkoló képek cigiző gyerekekről

Sosem látott képek a Pokol Angyalairól

Mick Jagger mint James Bond?

Nézegessen uralkodói jachtokat!

Brutális kínai testőrnőképzés

Otthon meghalni