Sokszor az az ember érzése manapság, hogy az élet mintha véget érne valahol 45 környékén: egyre nehezebb elhelyezkedni, a reklámok már a fiatalabb generációt célozzák (főleg Magyarországon). Pedig nem kell ennek így lenni – erre hozunk most pár példát.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Sharon Osbourne


Sharon Osbourne hosszú évtizedekig élt híres-hírhedt férje árnyékában. Ez 2002-ben változott meg, amikor az MTV-n elindult a The Osbournes, a kissé őrült család életét bemutató reality (aminek Magyarországon Győzikét köszönhetjük, de ebbe ne menjünk bele...). Az akkor 50 éves Sharon Osbourne szinte azonnal szupersztár lett.

Ami talán még ennél is nagyobb teljesítmény, hogy sikerült is a csúcson maradnia, hiszen volt az America's Got Talent zsűritagja, majd a 2010 októberi indulástól a CBS The Talk című beszélgetős műsorának egyik házigazdája.

Abe Vigoda

Már elmúlt 50 éves, amikor a szélesebb közönség még mindig nem igazán ismerte Abe Vigodát, ami egy színész esetében nem sok jóval kecsegtet. Akkor azonban megtalálta élete szerepe – ő játszhatta el az A Keresztapa című klasszikusban Salvatore Tessiót, ami meghozta számára a világhírt.

A sors morbid fintora, hogy hírnevét tovább növelték a haláláról szinte sorozatosan megjelenő álhírek. Először 1982-ben a People magazin „temette el”, miközben ő vidáman szerepelt a kanadai Calgaryban egy színműben. Öt évvel később egy New Jersey-i tévéállomás riportere utalt rá néhaiként. Az esetében is érvényes, hogy akinek halálhírét keltik, sokáig él, reméljük, ez még sokáig igaz lesz, hiszen csak 91 éves...

Mike Wallace

Az áprilisban elhunyt legendás riporter természetesen nem a semmiből lett a világ egyik leghíresebb hírműsora, a 60 Minutes vezető arca, de aligha tévedünk nagyot, ha úgy véljük, míg 1968-ban be nem szállt a műsorba, nem volt túl közismert. Azt követően viszont nem csak az Egyesült Államokban lett híres (köszönhetően talán A bennfentes című filmnek is). Egészen 2008-ig, azaz kerek 40 éven át dolgozott a CBS egyik legfontosabb műsorában.

Morgan Freeman

Nehéz elhinni, hogy Morgan Freeman is már elmúlt 50 éves, amikor híres lett (ekkor az A hamis riport című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára, de nem kapta meg), de az igazi világhírt nem ekkortól, hanem a Miss Daisy sofőrje című filmtől számítjuk – a színész ekkor 52 volt.

Ami utána történt, az szinte mesébe illő, olyan filmek jöttek, mint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme; az A remény rabjai; a Vírus; a Hetedik – mindez alig pár éven belül. Azóta is a csúcson van, felsorolni is nehéz lenne a sikerfilmeket. Oscar-díjat is kapott, 2005-ben a Millió dolláros bébiben nyújtott alakításáért.

Rodney Dangerfield

Az amerikai komikus pályája nehezen indult, már 46 éves volt, amikor a The Ed Sullivan Show-ba hirtelen egy beugró szám kellett és éppen kéznél volt. Az ezt követő években rendszeresen fellépett például Dean Martin műsorában, vagy a The Tonight Show-ban, de a csúcsra a 80-as években ért fel, olyan filmekkel, mint a Golfőrültek, az Örökkön örökség, vagy a Vissza a suliba. Ekkor már bőven 60 fölött járt.

Harland David Sanders

Talán elsőre a név nem mindenkinek mond sokat, de ha eláruljuk, hogy a KFC alapítójáról van szó... Az 1890-ben született üzletember meglehetősen későn lett sikeres, egészen 65 éves koráig csak helyi nevezetességnek számított, ám közben elkezdte kiépíteni a franchise-hálózatot, amit 1964-ben (74 évesen) adott el 2 millió dollárért. Utána is dolgozott még, mi több, nem akármilyen pereskedésbe keveredett a nevet megvásárló vállalattal – végül 90 évesen hunyt el.

Frank McCourt

Az ír-amerikai tanár első könyve, az írországi gyerekkorról szóló Angyal a lépcsőn 66 éves korában, 1996-ban jelent meg, majd egy évvel később Pulitzer-díjat kapott érte. A folytatás, a De! (1999) az amerikai beilleszkedés története, harmadik kötete pedig az A tanárember (2005).

Kondor Vilmos

Végezetül gondoltuk, ide idézünk egy magyart is, és ha már íróknál tartunk, legyen ő is az, noha nem teljesen illik a listába – például azért, mert nem teljesen egyértelmű, vajon valóságos személyről van-e szó...

Mindenesetre az életrajz szerint Kondor Vilmos 1954-ben született, a Sorbonne-on szerzett diplomát, majd visszatért Magyarországra. Első regénye, a Budapest noir 2008-ban jelent meg (ekkor ugye 54 éves volt), és hatalmas siker lett, csakúgy, mint az ezt követő kötetek, melyek főszereplője Gordon Zsigmond újságíró. A regényeket több nyelvre lefordították és a legutolsó hírek szerint szó van a megfilmesítésről is. Nem is csoda, hiszen a krimik olyan legendás alkotók örökségének méltó folytatói, mint Charles Willeford és Dashiell Hammett.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Itt nyaralnak a milliomosok

A világ legfélelmetesebb medencéje?

Ön dönt: tökéletes test vagy szex?

Mivel etetnek az iskolákban?

Mit csinált Batman és Darth Vader a II. világháborúban?