Valóban van-e köze a szerelemnek a csokihoz? Mennyi kakaóbabba került egy ló? Ki küldött csokit a háborúban harcoló csapatainak?

1. A Kakaó Világalap adatai szerint világszerte 5-6 millió ember foglalkozik kakaótermesztéssel, a megélhetését 50-60 millió ember köszönheti neki.

2. A világ kakaótermésének 70 százaléka Nyugat-Afrikából származik, Elefántcsontpart egyedül az össztermés 40 százalékát adja. Az Afrikán kívüli legnagyobb termesztők: Indonézia, Malajzia és Brazília.

3. A csokoládé a trópusi kakaófa magjából készül. A fa hivatalos neve Theobroma Cacao, ami görögül annyit tesz: „az istenek eledele”.

4. Öt évig tart, amíg a kakaófa először terem.

5. Az olmékok voltak az elsők, akik 3-4 ezer évvel ezelőtt felhasználták a kakaót, ami vadon nőtt Közép-Amerikában. A X. századtól egészen az 1520-as évekig a majáknak és az aztékoknak is kedvelt növényük volt.

6. A maják szent italként tisztelték, vízzel, feketeborssal, vaníliával és különböző fűszerekkel készítették, és elsősorban esküvőkön szolgálták fel. És már meg is leltük az első kapcsolatot a csoki és a szerelem között.

7. Dél-amerikai civilizációkban a kakaóbab pénzként szolgált és csak akkor fogyasztották el, amikor már annyira tönkrement, hogy nem lehetett fizetőeszközként használni. Korabeli feljegyzések szerint egy ló 10, egy nyúl pedig 4 kakaóbabba került. A rabszolgákért 100 babot is elkértek.

8. A csokoládét a spanyolok hozták át Európába (és ennek megfelelően sokáig behozatali monopóliumuk is volt). Franciaországba XIII. Lajos felesége, Ausztriai Anna vitte át. Európában igazán az 1600-as években terjedt el. Az első, csokoládét is árusító londoni vendéglő a Chocolate House volt, 1657-ben nyitotta meg kapuit.

9. 1900. január elsején Viktória királynő 100 ezer doboz csokoládét küldött ajándékba a búr háborúban harcoló brit csapatoknak.

10. A csokoládé mintegy 300 kémiai anyagot tartalmaz. Ezek egyike, a fenil-etil-amin egy olyan természetes anyag, amely (mint ezt 1982-ben New York-i kutatók kimutatták) ugyanazt a reakciót indítja el az emberi testben, mint a szerelem érzése. Mielőtt nagyon fellelkesednénk, egy másik, 1995-ös kutatás viszont azt támasztja alá, hogy a csokifüggők hangulatát nem javítja a csokoládé fogyasztása.