Több mint 50 ezer Ku Klux Klan-hívő vonult fel Washington DC központjában minden idők egyik leginkább sokkoló amerikai demonstrációján. Az időpont 1925 (majd egy évvel később az esemény megismétlődött), a helyszín pedig az amerikai törvényhozás, a Capitol közvetlen szomszédsága.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ma már elképzelhetetlen lenne az Egyesült Államokban az, amire 1925-ben (majd még egyszer 1926-ban) a washingtoni városvezetők végül rábólintottak: a Ku Klux Klan tömegdemonstrációja. És nem elsősorban azért, mert a fajvédő szervezet ma aligha tudna olyan egyszerűen 50 ezer embert összecsődíteni...

A képek a Pennsylvania Avenue-n készültek és különlegességük, hogy a résztvevőkön nincsen maszk – a washingtoni vezetés ugyanis nem kevés hezitálást követően végül ezzel a feltétellel engedélyezte a demonstrációt, melynek résztvevői között nők és gyerekek is voltak.

A demonstráció konkrét célja meglehetősen homályos volt. Hetvenöt évvel ezelőtt az evolúció oktatása az állami iskolákban meglehetősen vitatott kérdés volt, mondani sem kell, hogy a vallásos, jobboldali Délen erősen ellenezték, sokan ráadásul úgy vélték, a kérdés messze túlmutat önmagán és végső soron Dél és Észak közötti harccá vált.

A képek érdekessége, hogy az 1920-as évek az Egyesült Államokban is elhozták a szélsőjobb virágkorát. Az 1860-as években az akkor frissen megalakult Ku Klux Klan célja a felszabadított rabszolgák elleni terrorcselekmények elkövetése és a fehér felsőbbrendűség hirdetése volt.

A mozgalom aztán elhalt, mígnem 1915-ben az Amerika hőskora című, finoman szólva is vitatott megítélésű némafilm (elsősorban rasszizmusa miatt támadták) újraélesztette a Ku Klux Klant is, melynek 1924-re már több millió tagja volt.

A 20. század elejének modernizmusa, a korszak „laza erkölcsei” (mintha ismerős lenne a szöveg...) miatt a gyűlölet a századfordulón és az I. világháború alatt és után az Egyesült Államokba érkező katolikus (ír és olasz), valamint zsidó bevándorlók ellen fordult.

Ezzel párhuzamosan az ország északi részén is feszültséget okozott a Délről odaözönlő, és a hadiiparban elhelyezkedni próbáló afro-amerikaiak nagy száma.

A Ku Klux Klan aztán az 1930-as évek legelejére szinte teljesen jelentőségét veszítette, hogy majd a 60-as években, a faji egyenlőség kérdésnek megjelenésével immár új csoportként jelenjen meg.

(Szolgálati közlemény: bárki elkezd itt rasszista dumát nyomni, azonnal és örökre kimoderáljuk!)

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Ez lesz a világ legmagasabb épülete

Elképesztő pletyka Diana hercegnőről

Igazi ritkaságok: világsztárok a szüleikkel

Milyen szexet akarnak a nők?

Sosem látott képek Marilyn Monroe-ról