A nagy poharas üdítők után akár a popcornnak és a frapuccinónak is leáldozhat New Yorkban, ahol a város elszánt harcot kezdett az elhízás ellen.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Úgy tűnik, belelendült az egészségkommandó New York Cityben, ahol Michael Bloomberg polgármester legutóbbi, a nagy poharas üdítők betiltására vonatkozó javaslata után elszabadulni látszik a pokol.

Az egészségkommandó ugyanis munkába állt, és az Egészségügyi Bizottság keddi ülésén már olyan javaslatok is elhangzottak, hogy be kellene tiltani a popcorn árusítását a mozikban, valamint a frapuccinózásnak is véget kellene vetni.

Bárki hozzászólhat

Az ülést egy hathetes időszak követi, amikor bárki véleményezheti a javaslatokat, melyet közül Bruce Vladeck bizottsági tagé a popcornt azért támadta, mert az szerinte semmivel sem jobb, mint a cukros üdítők. Ami igaz is lehet, de lassan már mindent megpróbálnak szabályozni...

Az őrület persze tovább fokozódott (ha egyszer egy üzlet beindul, ugye), és más tagok előkapták a frapuccinót, mondván, egyes milkshake-ek is őrületesen sok kalóriát tartalmaznak, így akár ezeket is tiltólistára lehetne tenni.

Az egyetlen kézzelfogható javaslat eddig Michael Bloomberg polgármesteré, ez felmentést ad a tiltás alól a legalább felerészben tejet tartalmazó italok számára, ugyanakkor még ennek alkalmazásával is lehetnek gondok.

Az egyik legnagyobb kávéházlánc, a Starbucks szóvivője például azt mondta, egyelőre elég nehezen tudnák meghatározni, mely termékeiket érintheti a tiltás.

Mérföldkő lenne?

Miközben a forgalmazók és üzlettulajdonosok szorgosan kapkodják a szívgyógyszert, a másik oldal ünnepel, egyenesen mérföldkőnek nevezve a tervezetet, arra hivatkozva, hogy a kóros elhízás és az abból adódó további egészségügyi problémák őrült összegeket emésztenek fel a költségvetésből.

Most már csak az a kérdés, hogy igaza lesz-e Mark Bittmannek, a New York Times újságírójának, aki a túlcukrozott üdítőket a „XXI. század cigarettájának” nevezte.

Meg persze az, hogy hol áll majd meg a (helyettünk és rólunk is) gondoskodó állam...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A szépség áldozatai

A luxus fellegvárában

Túl nagy luxus a börtönökben?

Csodás fotók az éjszakai Földről

Az év legbotrányosabb reklámkampánya?