Interjút adott a New York Magazinnak a 150 évnyi börtönbüntetését töltő csaló bankár, Bernie Madoff, aki hangsúlyozta: vannak erkölcsei, van lelkifurdalása és nem az a szociopata, akinek beállítják.

A 65 milliárd dolláros csalásért elítélt volt pénzügyi befektető a magazinnak azt nyilatkozta, hogy azok a befektetők, akiket olyannyira csábított a kétszámjegyű hozam, józanabbak lehettek volna, és jobban felmérhették volna a kockázatokat.

Bernard Madoff sérelmezte, hogy szörnyetegként festették le a 2008 őszi bukását követően és azzal érvelt, hogy hatalmas nyomást jelentett számára két évtizeden keresztül megvezetni a családját és a befektetőket (ez mondjuk meglehetősen sajátos érvelés azért…), és esze ágában sem volt ekkora bűncselekményt elkövetni, de képtelen volt kiszállni.

Lassan elmorzsoljuk a könnycseppeket a szemünk sarkában, de hiába minden: azok a fránya könnyek csak jönnek, csak jönnek, főleg, amikor azt olvassuk, hogy a Bernard L. Madoff Befektetési Alap volt első embere azt mondja: a börtönben a terapeuta biztosította arról, hogy ő nem egy gonosz ember.

„Azt mondta: ’Egyáltalán nem vagy szociopata. Vannak erkölcseid. Van lelkiismeret-furdalásod.’. Én egy jó ember vagyok” – vélte a volt befektető és valami miatt az az érzésünk, hogy az elcsalt 65 milliárd dollár jogos tulajdonosai talán nem értenek vele teljesen egyet.

Csak úgy belesodródott?

Bernie Madoff szerint akkor kezdett el megindulni a lejtőn, amikor az 1990-es évek elején még teljesen törvényes brókerként kénytelen volt egyik ügyfél pénzéből kifizetni a másikat, hogy tartani tudja a kötelezettségeket. Így a nyereség nem a brókerkedésből származott, hanem felépült egy pilótajáték. Ettől kezdve soha nem tudta beismerni az igazságot: „Túlságosan féltem” – állítja ma.

Az egykori pénzember szerint a befektetőket elvakította a folyamatosan kétszámjegyű kamat, és ezért nem mérték fel a kockázatokat. „Mindenki kapzsi volt. Én pedig sodródtam. Ez persze nem kifogás” – láttatja ma az akkori eseményeket.

Bernard Madoff szerint azoknak, akik még az elején fektettek be nála, nincs sok okuk a panaszra, mi több, azt állítja, hogy a felszámolók is együttérzésükről biztosították, amiért ezt a sötét titkot oly sokáig kellett cipelnie. (Na, most már semmi sem állhat ellen a könnyeknek…)

Ha már könnyek: az üzletemberrel a börtön káplánja közölte öngyilkos fia halálhírét. (Mark Madoff – testvéréhez, Andrewhoz hasonlóan - apja cégénél dolgozott.) „Két hétig sírtam Mark halála után. Zokogtam és zokogtam. Ki sem jöttem a cellámból. Senkivel nem beszéltem. Még most, amikor Önnel beszélek is könnyes a szemem (az interjú telefonon készült)” – mondta Bernard Madoff.

Az mindenesetre az interjúból világosan kiderül, hogy az egykori pénzember próbálja megtalálni azokat a külső tényezőket (leginkább a véletlen balsorsot), melyek legalább részben felmenthetik tette alól. De nincs könnyű dolga, hiszen amit tett, az szinte példátlan a történelemben.