Érdekes kezdeményezést indított útjára egy amerikai oldal. A résztvevőknek modern sikerfilmek egy részletéből kellett fekete-fehér némafilmet gyártaniuk. Így történt, hogy új köntöst kapott a Ponyvaregény, a Star Wars, a Vissza a jövőbe és még folytathatnánk. Megmutatjuk a videókat!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az ötlet egy meglehetősen kreatív, a vizuális kultúrát oktató és terjesztő amerikai oldal, a ds106.us szerkesztőinek fejéből pattant ki. A kiindulópont (a feladat kiírója, Alan Levine megfogalmazásában) az volt, hogy a mozi hajnalán a némafilmek a zenével és egy-egy mondatos szövegekkel teremtettek atmoszférát és vitték előre a történetet.

A feladat annyi volt, hogy egy modern film 3-5 perces trailerét kellett „némafilmesíteni”, azaz fekete-fehérré alakítani, effekteket hozzáadni és kicserélni a zenét. 

Érdekes módon többen nem az előzetesek mellett döntöttek, hanem egy-egy kulcsjelenetet alakítottak át. Így tett techsavvyed is, aki a Vissza a jövőbe harmadik részének egy jelenetéből varázsolt némafilmet. „A Némafilmes tavalyi hatalmas sikere és az Oscar-díjai után érthető, hogy az emberek modern klasszikusokat alakítanak át a korszak hangulatát megidézve” - írta.

Hasonlóan jól sikerült a Star Wars azon jelenete, melyben Luke Skywalker vívja harcát Darth Vaderrel.

Sokat ígért a Ponyvaregény némafilmes verziója, John Travoltával és Samuel L. Jacksonnal is, bár kénytelenek vagyunk egyetérteni az egyik hozzászólóval, aki szerint a Tarantino-filmekben túl nagy szerepe van a párbeszédnek (és sok is van belőle) ahhoz, hogy ez igazán jól működjön. De egynek azért jó lett.

Kíváncsiak lennénk magyar filmek ilyen átiratára is... Várjuk az ötleteket!

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Húsvéti képekkel a világ körül

Tojásfejű világsztárok

Tüntessük el a tévéket!

Harmatcseppnyi csodák

Jennifer Aniston szerelemről és Brad Pittről