Aligha lehetett könnyű dolga George Lucasnak és stábjának, amikor 1979-ben nekiálltak leforgatni a Csillagok háborúja folytatását. Elképesztő volt a nyomás, hogy az első rész elképesztő sikerét valahogy megismételjék, esetleg túlszárnyalják. Ennek - és a néha elképesztő külső körülmények – ellenére a következő képek bizonysága szerint a forgatás meglehetősen jó hangulatban telt.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A Star Wars-sorozat alighanem minden túlzás nélkül a filmtörténelem egyik nagy alapművévé terebélyesedett az évtizedek során, és a mai napig ugyanúgy elvarázsolja a különböző korosztályokat, mint a bemutatása idején. (Ez persze sablonosan hangzik, de nem az: a környezetükben fellelhető gyereksereg ma ugyanolyan áhitattal csüng a filmeken, mint mi anno, és alighanem a játékgyárak könyvelői is szent áhítattal emlegetik George Lucas nevét, amikor a bevételt számlálják...)

A filmkészítésben (is) sok fejtörést okoz egy kirobbanó sikerű első rész folytatása (ennél már csak a harmadik részt – vagy zenészek esetében lemezt – nehezebb elkészíteni), hiszen a második epizód sok mindent eldönt, például, hogy fenntartható lesz-e a siker, vagy csak egyszeri fellángolásról van szó.

Így aztán nem kis nyomással kellett szembenéznie a Star Wars stábjának a második rész (amiből később az ötödik lett, de ebbe most ne bonyolódjunk bele...) forgatása közben – ám a képek tanulsága szerint ettől még meglehetősen jó hangulatban teltek a napok.

A három legnagyobb sztár, Carrie Fisher (Leia hercegnő), Mark Hamill (Luke Skywalker) és Harrison Ford (Han Solo) is a jelek szerint egész jól szórakozott, mi több, még Darth Vadert is sikerült lekapni Irvin Kershner rendezővel egy majdnem-csók erejéig.

Persze az sem egy rossz pillanat, amikor Leia hercegnő Chewbacca ölében ülve csókra nyújtja oly sok millió férfiember által vágyott ajkait a szőrösnek (lásd a nyitóképen).

A forgatás egyébként 1979 márciusában kezdődött Norvégiában, és sikerült kifogni a megelőző 50 év legnagyobb hóviharát (a jelek szerint a stáb vonzotta a szélsőséges időjárást, hiszen az első rész forgatása közben sikerült kifogniuk a legnagyobb vihart, amit a helyszínként szolgáló Tunézia megélt az azt megelőző fél évszázadban). Viszont legalább hitelesen sikerült eljátszani a Hoth jégbolygójának jeleneteit. A forgatás ezután a valamivel kellemesebb klímájú (…) londoni Elstree stúdióba költözött.

A Birodalom visszavág költségvetése egyébként a duplája volt a Csillagok háborújára költött összegnek, mi több, a 18 millió dollár a maga idejében rekordnak számított Hollywoodban. (Azóta némiképp megváltoztak a nagyságrendek, és akkor még finoman fogalmaztunk.)

Az itt látható képeket a Lucasfilm adta közre, és található pár kép a hamarosan megjelenő Making Of The Empire Strikes Back (Így készült az A Birodalom visszavág) című könyvből is.

(És igen: az utolsó kép már A jedi visszatér forgatásáról van...)

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Eddig nem látott képek Csernobilról

Rémes menü az iskolákban

Infúzióval doppingolják a felvételizőket

Agyonvertek a rendőrök egy hajléktalant

Fiatal lányok alkoholmámorban