Új problémával szembesül az amerikai oktatási rendszer: immáron nem (csak) a diákok csalnak a vizsgákon, hanem a tanárok is – a tanulók helyett.

Legutóbb két Los Angeles-környéki iskolában kellett megsemmisíteni a teszteredményeket, mert bebizonyosodott, hogy a tanárok csaltak. Az egyik iskolában három tanárt vádolnak azzal, hogy kijavították a diákok válaszait és/vagy a helyes megoldás irányába terelték őket (hogy elegánsan fogalmazzuk meg azt, hogy súgtak). A másik iskolában egy természettudományokat oktató tanárt vádoltak meg azzal, hogy kijavította a diákok rossz válaszait.

Ami külön érdekes, hogy mindkét iskola Kalifornia legjobbjai között van. A csalásra egyébként úgy derült fény, hogy az ellenőrző rendszer az átlagosnál jóval több törlést jelzett a teszteken.

Meglehetősen keményen és agresszívan mozdultunk rá az ügyre. Nem próbáltuk meg a szőnyeg alá söpörni” - nyilatkozta az iskolákat működtető szervezet vezetője. „Az emberek időről időre megpróbálnak csalni? Persze. Viszont az, ahogyan a csalásokra reagálunk, komolyan jelzi, hogy a szervezetnek mi erről a véleménye” - tette hozzá Mario Petruzzi.

Az ügyben megszólalt egy-két érintett diák is. Egyikük elmesélte, hogy a matektesztben több kérdésre sem válaszolt, mert túl nehéznek tartotta őket, ám később észrevette, hogy a kérdéseket valaki megválaszolta helyette.

A Los Angeles-i iskolák esete messze nem egyedi az Egyesült Államokban. Csak a metropolisz környékén hat iskolát kell bezárni, miután kiderült, hogy a tanárok idő előtt bontották ki a központi teszteket és készítették fel rá a diákokat.

Atlantában több mint 40 (!!), csalással vádolt tanár kényszerült felmondani, vagy nyugdíjba vonulni az Egyesült Államok legnagyobb ilyen botrányában, de Washingtonban is 41 iskolát vizsgálnak a vizsgákkal kapcsolatos problémák miatt.

Csatlakozzon hozzánk a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!