Hallották már Lana Del Rey nevét? Nem? Nyugodjanak meg, fogják! Sokat. A hölgy az internet legújabb szenzációja, bemutatkozó dalát, a Video Gamest már több mint másfél millióan nézték meg a YouTube-on és első nagy-britanniai koncertjére fél perc (!!) alatt elkapkodták a jegyeket. Az egyetlen kérdés vele kapcsolatban: vajon átverés-e?

Lizzy Grant 24 éves, New York-i lakos. Két évvel ezelőtt három száma már megjelent EP-n, gyakorlatilag teljesen visszhangtalanul. Ekkor Lizzy fogta magát és eltűnt, írt pár dalt, átalakította a külsejét (nagyobb haj, hangsúlyosabb szemek, feltöltött ajak) és ha már így belejött, nevet is változtatott: azóta ő Lana Del Rey. Utóbbiról elismeri, hogy menedzserek és ügyvédek hada találta ki.

Saját magát előszeretettel nevezi a „gengszter Nancy Sinatrának”, és tényleg, a Video Gameshez forgatott film erősen nosztalgikus, mintha egy régi házimozit látnánk, klasszikus motorokkal, gördeszkával, az ötvenes évekre hajazva.

A siker kapujában a blogok és a szakértők máris nekiestek, mondván átverés az egész, Lana Del Rey csupán egy csoport gazdag, okos producer bábja, aki feladta eredeti indie zenéjét (nem mintha olyan sokan hallották volna), átszabatta magát, stb. stb. (Azért hadd kérdezzük meg csendben: mióta akkora döbbenet, hogy a zeneipart producerek és pénzemberek alakítják?)

Azt is felhánytorgatják neki, hogy nincs zenei ízlése, miután egy műsorban 11 kedvenc dala közé a Keresztapa és az Amerikai szépség címadó számai mellé beválasztotta Lil Wayne Lollipop című örökbecsűjét is.

Szóval elég sok a kérdőjel Lana Del Rey körül, egy zavaró momentum azért akad: hihetetlenül jó a zenéje. A hang, a szöveg, a hangszerelés, a melódia, a hangulat – minden együtt van a nagy sikerhez (és e sorok írója is töredelmesen bevallja, hogy már első hallgatásra megfogta a Video Games, nincs mit tenni).

Az sem egyszerűsíti az életet, hogy az ember a tinikorból kilépve már keres valamit az előadókban, amihez viszonyulni, kapcsolódni képes, ami ad neki valamit, és nem feltétlenül szeretne egy műanyag kreálmány rajongójává válni. A mérleg másik serpenyőjében persze ott van az, hogy Bob Dylantől David Bowie-ig a zeneipar része a mítoszgyártás, és ebbe a vonulatba szépen illeszkedik Lana Del Rey.

Szóval együtt tudunk érteni az egyik kommentelővel, aki a Video Games YouTube-oldalán azt írta: „Igen, elszúrták az ajakfelöltését. Igen, lehet, hogy csak egy túlproducelt pszeudo-alternatív átverés. Igen, a videó olyan, mintha webkamera-felvételekből készített random kollázs lenne. De őszintén? Leszarom, mert amikor azt mondja, a mennyország itt van veled, a Földön, akkor az valamiért olyan... hihetően hangzik.”

És végül is ez az, ami számít.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Ja, és fent vagyunk a Twitter-en is sztárhírekkel, érdekességekkel. Jó szórakozást!