Valami lehet a levegőben Türkmenisztánban, főleg az elnöki palota környékén, mert aki ott trónra ül, inkább előbb mint utóbb erős diktátori hajlamokat fedez fel magában. A legújabb őrület a négylábúak gyűlölete.

Amikor a modern kori diktátorok egyik kiemelkedő példája, Szaparmurat Nyijazov öt évvel ezelőtt elhunyt, a világ nem csak a magáról és családtagjairól mindent (iskolát, repteret, utcát, sőt, egy-egy hónapot is) elneveztető türkménbasit veszített el, hanem egy - biztonságos távolból nézve – hátborzongatóan szórakoztató politikust is. Ő volt az, aki minden vidéki iskolát és kórházat bezáratott, mondván, hogy a vidékiek úgysem olvasnak, ha meg betegek, úgyis a fővárosba utaznak...

Utóda (és állítólag törvénytelen fia), Gurbanguly Berdimuhammedov lett, akinek azért még dolgoznia kell, hogy igazán apja nyomdokaiba léphessen, de jó úton halad.

És akkor jött a kutyás ember

Közmondásosan gyűlöli például a kóbor négylábúakat. Eme szenvedélye viszont a napokban új magasságokig jutott, amikor egy kutyáját sétáltató férfi véletlenül betévedt a kizárólag az elnök kíséretének fenntartott területre.

A rendőrség pillanatokon belül lerohanta és a földre teperte, majd bevitték a legközelebbi rendőrőrsre és választás elé állították: vagy két hét börtön, vagy lelövik a kutyát.

A kutyaimádó férfi a rácsokat választotta, majd ama bizonyos egy engedélyezett telefonhívást felhasználva felhívta a rokonait – hogy vegyék addig magukhoz a kutyát... A hatalom nem viccelt, a rossz helyen kutyát sétáltató férfinak le kellett ülnie a két hetet.

Gurbanguly Berdimuhammedov egyébként olyannyira legendásan gyűlöli a négylábú házikedvenceket, hogy az már feltűnt az amerikaiaknak is. Egy (a WikiLeaks által kiszivárogtatott) esetben például azért rúgatta ki a biztonsági szolgálat egyik tisztjét, mert szent meggyőződése volt, hogy egy macska megpróbálta meggyilkolni...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Szexbotrány a börtönben

Az utóbbi évtizedek legnagyobb sztrájkja

Keresztapák fekete napjai