Némi hezitálás után kirúgta a Penn State egyetem amerikaifutball-edzőjét. Joe Paterno igazi legendva volt, 46 éve szolgálta a csapatot, ám most segédedzője szexuális molesztálási botránya miatt neki is menni kellett. A döntést spontán szimpátiatüntetés követte.

46 év után távozni kényszerül a Penn State egyetemi futballcsapatának éléről Joe Paterno (és vele mintegy mellékesen a felsőoktatási intézmény elnöke) egy szexuális zaklatás nyomán kitört botrány miatt.

A történet dióhéjban: a napokban az amerikai rendőrség letartóztatta Jerry Sandusky volt segédedzőt, akit azzal vádolnak, hogy több diákot is molesztált.

Későn jelentette be visszavonulását

A botrány miatt szerdán Joe Paterno bejelentette, hogy az idény végén visszavonul, ám az egyetem vezetése végül úgy döntött, nem vár addig és kirúgta a rendkívül népszerű edzőt.

Mostantól nem én vagyok az edző. Hozzá kell majd szoknom a gondolathoz. Hatvanegy év alatt valahogy megszoktam a dolgot. Végig kell godnolnmom sok mindent” - mondta Joe Paterno a háza előtt összegyűlt diákoknak, akik közül többen sírtak. Voltak, akik ennél keményebben reagáltak és spontán tüntetést szerveztek a kirúgott legenda mellett.

Többet tehetett volna

Joe Paternónak azért kell távoznia, mert nem fordult a rendőrséghez, amikor 2002-ben egy végzős segéde látta, hogy Jerry Sandausky molesztál egy fiút a zuhanyzóban. Joe Paterno most azt mondja, valóban többet tehetett volna. A volt segédedző tagadja a vádakat, melyek szerint 15 év alatt nyolc fiút zaklatott.

Ez egy tragédia, életem egyik nagy bánata. Visszatekintve azt kívánom, bárcsak többet tettem volna” - mondta Joe Paterno, aki ráadásul korábban egyértelműen utódjának nevezte Jerry Sandauskyt.

Az elmúlt napok az egész Penn State közösség számára borzalmasak voltak. A felháborodás, amit érzünk, ugyanakkor semmi ahhoz a fizikai és lelki szenvedéshez képest, amit ezek az esetek a feltételezhető áldozatoknak jelentettek” - jelentette ki az egyetem felügyelőbizottságának elnökhelyettese. John Surma azt is elmondta, hogy telefonon közölte a vezetőedzővel, hogy távoznia kell.

Joe Paterno gyakorlatilag az egész életét a Penn State futballcsapatánál töltötte, mellyel a nyolcvanas években kétszer is országos bajnokságot nyert.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Fent vagyunk a Twitter-en is további érdekességekkel.