Egyre jobban terjed a jegesmedvék között a kannibalizmus, ráadásul a hímek gyakran saját kölykeiket vadásszák le és eszik meg. A szakember szerint ennek a klímaváltozás miatt egyre csökkenő Északi-sarkvidéki jégfelület az oka. Megrázó képek következnek!

Az nem újdonság, hogy a jegesmedvék kitűnő vadászok, fő táplálékuk elsősorban a fóka. Ám a klímaváltozás nyomán egyre fogy életterük, ezért egyre gyakoribb az a látvány, ami ezeken a képeken is látszik: a hím állat saját kölykét vadássza le.

A képeket Jenny Ross készítette, aki szerint ez a viselkedés egyre gyakoribb a jegesmedvék körében.

A nyári olvadás idején a Svalbard környékén a jégtakaró a téli töredékére olvad, sok területen teljesen eltűnik. Ahogyan a jegesmedvék fő vadászterületének számító jégfelület csökken, egyre kevesebb fókához, azaz egyre kevesebb élelemhez férnek hozzá” - magyarázza a szakember.

Így aztán az évnek ezen szakaszában a fiatal jegesmedvék lehetséges táplálékforrásnak számítanak a felnőtt hímeknek. Ahogy a klíma folyamatosan melegszik a sarkkörön, és a jég nyaranta egyre korábban olvad, a kannibalizmus is egyre nagyobb gyakorisággal jelenik meg” - teszi hozzá Jenny Ross.

A szárazföldön az emberek által kitett szemétben, ételmaradékok között keresgélnek, valamint madarakat és azok tojásait fogyasztják” - mondja a fotós.

Egy másik jegesmedve levadászása egy lehetséges táplálékforrás, ráadásul egy felnőtt állat számára meglehetősen könnyű formája az élelemhez jutásnak. A körülmények, a tengert borító jégtakaró fokozatos csökkenése miatt ez a viselkedés egyre hétköznapibbá válik” - fogalmaz Jenny Ross.

Ami a konkrét esetet illeti, a fotós azt mondja, amint a jegesmedve észrevette a hajójuk közeledtét, zsákmányát óvva állt a kölyök teste fölé, azt üzenve: „Ez az én táplálékom”, majd arrébb vitte a zsákmányt és marcangolni kezdte.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Hol kezdődik a gazdagság?

A Facebook-főnök kiszivárgott fotói

Uralkodók meglepő listája

Halálsoron

A volán mögé ülő nők szexelni fognak