Egykoron elengedhetetlen volt a bajusz, a nyakkendő és a cigaretta a tökéletes brit úriembernek. Mára alapvetően változtak meg az elvárások. Vajon lehet-e David Beckham a tökéletes gentleman mintapéldánya?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Egy 100 éve született úriember Rolly-Royce-on járt, rendszeresen járt vadászni, vörösbort kortyolt és szinte mindig tökéletesen szabott öltönyben (esetleg frakkban) jelent meg nyilvánosan.

Száz évvel később egy gentleman a legritkább esetben cigarettázik, reggelire müzlit eszik, naponta borotválkozik, és a legritkább esetben köt nyakkendőt.

Ezekre a megállapításokra jutott egy új könyv, a Gentlemen's Pursuits, amely a Country Life című, először 1897-ben megjelent társasági magazin példányaiból (is) vonta le a következtetéseket arról, miként változott a felsőosztálybeli férfi archetípusa az elmúlt 100 év során.

Glastonbury, Land Rover és Val d'Isère

Manapság egy úriember kedvenc fesztiválja Glastonbury, Land Rover Discovery-vel jár, új-zélandi Pinot Noir-t iszik, és a franciaországi Val d'Isère környékére jár síelni. Kártyázás helyett híradót néz, és nem London túlságosan felkapott Belgravia negyedében van háza, hanem Fulhamben. És nem tart komornyikot.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük meg, kik azok, akik megfelelnek a XXI. századi tökéletes úriemberrel szemben támasztott elvárásoknak! A Country Life öt brit férfit nevezett meg, vegyük őket sorra!

Beckham, Firth, Mandela...

David Beckham az első, akit egyebek mellett és elsősorban „jó modora” miatt választottak ki. Úriemberi mivoltát még elképesztő mennyiségű tetoválása sem ingathatja meg a lap szerint.

A tetoválás teljesen elfogadott az úriemberek körében, még a királyi családban is, így Beckham szenvedélye tulajdonképpen telibe talált egy trendet” - írja a Country Life.

Az ötös lista további szereplői között van a színész Colin Firth (szerénysége miatt); Fülöp herceg (érthető okokból, és mert „az arcizma sem rezdül”, azaz elképesztő önuralommal fogad mindent); Dél-Afrika volt elnöke, a legendás Nelson Mandela („csendes méltósága” okán); és még a meglehetősen szabadszájú londoni polgármester, Boris Johnson is befért (ami azért minket meglepett).

A könyv felsorol olyan dolgokat, amiket egy igazi úriember sosem tenne: nem nyaralna Floridában; nem venne vitorla nélküli jachtot; nem viselne rózsaszín (vagy pink) zoknit; és nem inna Cristal pezsgőt.

Nem állítjuk, hogy értjük, hát biztosan nem vagyunk úriemberek...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Szex helyett inkább munka?

Stephen King végleg befejezte

Tönkreteszik a blogoló kislányt?

A legfurcsább bárok a világon

Megható lánykérések