Mississippi konzervatív kormányzója elszánt ellensége a terhesség-megszakításnak. Így aztán nem kissé kínos, hogy kampányát két olyan gyógyszergyár is támogatta, amelyek abortusztablettákat gyártanak. A történetben ráadásul van még egy plusz csavar is.

Nem kis meglepetést okozott Haley Barbour, Mississippi konzervatív (és alapvetően abortusz-ellenes) kormányzója, amikor közölte: nem kizárt, hogy ellene szavaz majd azon kezdeményezésnek, mely sokat szigorítana a terhesség-megszakítás lehetőségén.

A Personhood USA (saját meghatározása szerint elsődleges feladatuk „Jézus szolgálata azzal, hogy a magukért felszólalni nem tudók, a meg nem született gyermekek szószólói”), mely komoly kampányt folytat az amerikai alkotmány 26-os cikkelyének megváltoztatásáért, megdöbbent a kormányzó döntésén és kissé megkaparta Haley Barbour kampányfinanszírozását.

Utánanéztek

Nagyon különösnek találtuk, hogy ellenzi ezt a kezdeményezést, hiszen szinte az összes állambéli politikus, legyen az republikánus vagy demokrata, támogatását bírjuk. Így aztán vizsgálódtunk egy sort és azt fedeztük fel, hogy nem is oly régen, 2007-ben az abortusztabletták gyártói támogatták a kampányát” - nyilatkozta a Personhood USA szóvivője, Jennifer Mason.

A két támogató közül az egyik, a Pfizer gyártja azt a Misoprostol nevű gyógyszert, amely egyike annak a két terméknek, mellyel meg lehet szakítani a nem kívánt terhességet. A Pfizer 7000 dollárral, míg anyacége, a Monsanto 1000 dollárral támogatta a kormányzó 2006-os újraválasztási kampányát.

Nem egyértelmű a szöveg

A Personhood USA kampányának célja az alkotmány megváltoztatása, hogy már a „megtermékenyülés, klónozás vagy ezek megfelelője” pillanatától érvényessé tegye az abortusz elleni tilalmat. A kezdeményezés ellenzői szerint ez törvénytelenné tenné a születésszabályozás egyes bevált módszereit, valamint egyebek mellett az in vitro megtermékenyítést, és az abortuszt akkor is, ha az anya élete veszélyben forog.

Bár a kampányfinanszírozási vádakra egyelőre nem reagált, hasonló érvekkel indokolta elutasító véleményét Haley Barbour is, aki szerint a kezdeményezés nem egyértelmű, és veszélyeztetheti a nők egészségét.

Az Egyesült Államok déli területeit ismerve nem túl meglepő, hogy a javaslat a kormányzó hezitálása ellenére is könnyen átmehet, hiszen mindkét kormányzó-jelölt, és mindkét államügyész-jelölt támogatja azt, csakúgy, mint gyakorlatilag az összes republikánus politikus, valamint a demokraták többsége.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Fent vagyunk a Twitter-en is további érdekességekkel.

Ha tetszett a poszt, ajánljuk a következőket is:

Életét adta a kisbabájáért

Legyen-e halálbüntetés?

Ettől égnek áll a haja!