A napokban várhatóan csődöt jelent a második legnagyobb amerikai könyvesbolt-hálózat. A Borders minden bizonnyal bezárja boltjai egyharmadát és több ezer alkalmazottat elbocsát.

Aligha túlzás hát korszakhatárnak nevezni a Borders lépését, hiszen az Egyesült Államokban 674 üzlettel rendelkező könyvesbolt-hálózat mintegy 200 egységét annak ellenére (vagy talán éppen azért) bezárja, hogy állítólag a Bank of America és a General Electric hajlandó közösen 450 millió dollárral finanszírozni az újjászervezést.

Bár az esetleges összefogás tényét egyetlen vállalat sem erősítette meg, de nem is cáfolták, így akár még igaz is lehet.

A Borders hosszú évek óta veszteséges, ami természetesen az iparág átalakulásával függ össze. Egyre többen vásárolnak ugyanis könyvet online, esetleg leértékeléseken vagy egész egyszerűen a hipermarketekben, vagy egyéb üzletekben. A helyzet válságosságát jól mutatja, hogy az egy évnél régebben működő üzleteiben tavaly közel 15 százalékkal csökkentek az eladásai.

Tarol az e-könyv

A legsúlyosabb problémát alighanem az e-könyv piac rohamos térnyerése jelenti. Bár a Borders is belépett a versenybe a kanadai Kobóval közösen, reakciója kissé megkésett volt, hiszen a Barnes & Noble már 2009-ben előállt a saját e-könyv olvasójával (Nook), nem is beszélve a piacot uraló Amazon-féle Kindle-ről.

A Borders persze eddig sem ült ölbe tett kézzel, próbálta átstrukturálni az eladásait, így például az üzletekben a kevéssé jövedelmező zeneeladások helyett jöttek a gyerek könyvel, a játékok és a boltokkal összeépített kávézók.

Ez sem segített, így aztán nem csoda, ha a vállalt részvényei szinte értéktelenek (nemrégiben figyelmeztette is a New York-i tőzsde, mert a részvények értéke 30 egymást követő napon nem haladta meg az 1 dollárt).

Igazán nem szeretnénk vészmadárkodni, de valószínűleg az iparág hazai szereplői is jól tennék, ha egyre erőteljesebben vakarnák a fejüket, mert a Borders sorsa is azt példázza: hihetetlenül felgyorsult a könyvipar átalakulása, ami pillanatokon belül elér Magyarországra is. És lehet, hogy akkor már késő lesz…