Bezár New York egyik kultikus helye: Ray pizzériája több, mint egy egyszerű étterem, igazi legenda, ahová olyan vendégek tértek be rendszeresen, mint Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio vagy Mark Wahlberg.

A Ray's Pizza egyike volt (illetve egészen szombatig még jelen időben fogalmazhatunk) New York legendás helyeinek. A Prince Street 27 száma alatt található pizzéria státuszát mi sem bizonyítja jobban, mint a városszerte burjánzó rengeteg klón (ilyenek, mint Original Ray's, Famous Ray's, sőt, a legdurvább az I Can't Believe It's Not Ray's).

Az 1950-es évek óta íródó történet most azonban (hacsak valami csoda nem történik) egy jogi csetepaté (amely az épület tulajdonjogáról és a bérlet érvényességéről szólt) következtében véget ér.

A jogi csűrcsavarásba nem mennénk bele, mert nem ez a történet lényege. Inkább ugorjunk vissza az időben több mint fél évszázadot, egészen 1959-ig, amikor Raffaele „Raffie” Cuomo testvérével együtt megnyitotta a pizzériát és Raynek nevezte el. „Soha senki sem hívott Ralphnak, ami kicsit, nem is tudom, femininnek hatott” - indokolta a névválasztást még 1991-ben a New York Timesnak.

Igazság szerint Ray Cuomo is jócskán hozzájárult ahhoz, hogy New Yorkban kéretlenül elszaporodtak a Ray nevet viselő éttermek. 1960-ban ugyanis a közeli Keleti 59. utcában nyitott egy másik pizzázót, de aztán eladta. Az új tulajdonos viszont megtartotta a nevet.

Mindenki Rayként ismer. Soha senki sem hallott Ralph Cuomóról” - állította Rosolino Mangano. És mekkorát tévedett!

Ralph Cuomóról ugyanis sokan hallottak – köztük az FBI is, amely a sok más mellett heroinkereskedelemben utazó Luchese maffiacsalád tagjaként tartotta számon. Többször le is tartóztatták a hatvanas és a hetvenes években kábítószerkereskedelem vádjával, a 90-es években pedig már kifejezetten ellene folyt nyomozás az FBI-nál, beépített téglával, és minden egyéb nyalánksággal.

Ray pizzériája olyan sztárok kedvenc helye volt, mint a régebben a közelben lakó Martin Scorsese, vagy éppen Leonardo DiCaprio, aki egyszer – már a Titanic elképesztő sikerét követően – türelmesen végigvárta, amíg a tulajdonos telefonon előkeríti unokatestvére tíz éves unokáját, csak hogy köszönjön neki. De rendszeres vendég Mark Wahlberg is, aki általában két testőrrel jelent meg szokásos kedvencéért, a parmezános csirkéért.

Az üzletet jelenleg (még) az a bizonyos unokatestvér, Helen Mistretta viszi, aki nem akarja feladni, és keresi a pizzéria új helyét (és közben árulja a konyhai felszerelést).

Visszatérve Ralph Cuomóra, utolsó évei közül jónéhányat börtönben töltött, végül 2008-ban halt meg. Élete fő műve szombatig (a San Gennaro ünnepség végéig) nyitva tart, aztán bezárják az ajtót.

Talán nem örökre.

Csatlakozzon a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

A Kívül tágasabbról ajánljuk:

Egy félreismert sztár

Így akarta beszervezni a brit kormányfőt a KGB

Véletlen felfedezések a mikrótól a chipsig

Gazdagisztánról ajánljuk

A 42 millió forintos whisky

Húsz év után – ünneplés luxussal

Kristálylaptopok csak ínyenceknek