Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy melyik együttes albumából fogyott a legtöbb Nagy-Britanniában 1956 és 2009 között, alighanem mindenki a Beatles nevét mondaná. És mekkorát tévednének!

Nyilvánosságra hozta a BPI (British Phonographic Industry, azaz a brit hanglemezgyártók szövetsége) a Nagy-Britanniában 1956 és 2009 között eladott nagy- és kislemezek összesített csúcslistáját.

A meglepő eredményeket is hozó összesítésből több következtetés is levonható, az mindenesetre nagyon meglepő, hogy a nagylemezek listáját nem a Beatles vezeti, az meg talán még inkább, hogy a kislemezes TOP5-be egyáltalán be sem fért. De lássuk a medvét!

1. Greatest Hits – Queen (megjelenés: 1981, 5.7 millió)

2. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – The Beatles (1967, 4.9 millió)

3. Gold: Greatest Hits – Abba (1992, 4.6 millió)

4. What’s The Story Morning Glory? – Oasis (1996, 4.4 millió)

5. Brothers in Arms – Dire Straits (1985, 4.1 millió)

Anélkül, hogy zeneipari megmondóembert szeretnénk játszani (mert azok aztán végképp nem vagyunk), két dolog jól látszik: egyrészt az, hogy a tömegízlés a modern popzene egyik bölcsőjének tartott Angliában sem a kísérletező zenekaroknak kedvez (kivétel itt természetesen a Beatles-lemez, illetve az ötös listáról éppen lemaradt Pink Floyd The Dark Side of The Moon), másrészt az, hogy a 90-es évek közepe óta gyakorlatilag reménytelen helyzetbe került a fizikai lemezeladás, jött a letöltés, azzal pedig már nem lehetett ide bekerülni.

A lista persze azért is csalóka, mert a hatvanas években kevesebb embernek volt saját lemezjátszója, mint mondjuk a nyolcvanasokban, így aztán értelemszerűen kevesebb lemez is fogyott. Innen nézve (és a zenei innovációt is figyelembe véve) viszont már kifejezetten kiemelkedő a Beatles teljesítménye.

Különös lista

De térjünk át a kislemezekre! Nem szeretnénk nagy szavakat használni, de ez a TOP5 alighanem komoly szégyenfolt az angol zenei ízlés és önmeghatározás területén. Lássuk!

1. Candle in the Wind ‘97 – Sir Elton John (1997, 4.9 millió)

2. Do they know it’s Christmas? – Band Aid (1984, 3.6 millió)

3. Bohemian Rhapsody – Queen (1975, 2.1 millió)

4. Mull of Kintyre – Wings (1977, 2.1 millió)

5. Rivers of Babylon/Brown Girl in the Ring – Boney M (1978, 2.0 millió)

Kérjük, tegye fel a kezét az, aki hallott már Sir Paul McCartney Beatles utáni zenekara, a Wings Mull of Kintyre című daláról! Most az tegye fel a kezét, aki bármilyen zenei értéket tulajdonít a Boney M Rivers of Babylon/Brown Girl in the Ring című opuszának (vagy, ha már itt tartunk a Band Aidre írt valaminek)! Köszönjük. Nem volt nehéz összeszámolni.

Élen a jótékonykodás

Komolyra fordítva a szót: a lista első két helyezettje két jótékonysági eseményre született dal, pontosabban Sir Elton esetében újraszövegezett sláger. Az 1997-es Candle in the Wind ugye Diana hercegnő temetésén szólt, a Do they know it’s Christmas? pedig az afrikai éhezőkön volt (vagy lett volna) hivatott segíteni. Aztán ott van a már említett Wings-nóta, ami aligha tartozik Sir Paul legemlékezetesebb alkotásai közé. A Boney M-et pedig inkább gyorsan felejtsük el.

Így aztán marad a Queen és a Bohemian Rhapsody, ami valóban zeneileg is, megvalósításban is, koncepcióban is, humorban is minden idők egyik legjobb popdala és méltán került fel a listára.

A zenei világukra oly büszke angoloknak azonban alighanem újra kell értékelniük egyet s mást a magukról alkotott képen. (Az a Boney M, na, az tényleg döbbenetes…)