Ismét fellángolt a vita az amerikai elnök születési helye körül, miután Hawaii kormányzója nem találja Barack Obama anyakönyvi kivonatát.

Miközben a teljes világsajtó a kínai elsőszámú vezető washingtoni útjával van elfoglalva, ismét kérdőjelek merültek fel az amerikai elnök szülőhelye körül. Ennek azért van jelentősége, mert csak az lehet amerikai elnök, aki az Egyesült Államokban született.

Barack Obama szülőhelye, Hawaii kormányzója viszont egy napokban adott interjúban azt találta mondani, hogy nem kizárt: nincs meg az Egészségügyi Minisztérium archívumában az elnök kórház által kiállított rendkívül fontos dokumentuma.

Mi rontja az esélyeket?

Neil Abercrombie a Honolulu Star Advertisernek nyilatkozva elmondta: azért akarta előkeresni a dokumentumot, mert a Barack Obama származása körüli kételyek és viták ronthatják az elnök 2012-es újraválasztási esélyeit.

A kormányzó ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az állami archívumokban van nyoma Barack Obama születésének, ezeket szándéka szerint nyilvánosságra is hozza. „A vizsgálatunk eredménye szerint gyakorlatilag le van írva, ezt mondták nekem, szóval létezik az archívumokban, írott formában” – mondta Neil Abercrombie nem túl összeszedetten.

Nyitott kérdések

Jelen pillanatban az egyetlen születési dokumentum, amely Barack Obamával kapcsolatban nyilvánosságra került, az egy Hawaii-i tanúsítvány arról, hogy megszületett, ez a 2008-as választási kampány idején került fel az internetre.

A dokumentum ellenére maradtak nyitott kérdések, például azért, mert az 1961-es törvények értelmében a Hawaii-i nagyszülők személyesen nyilatkozhattak úgy, hogy unokájuk ott született, és ezt akkor is elfogadták, ha valójában külföldön látta meg a napvilágot.

Itt lép be a történetbe Neil Abercrombie mostani bejelentése, hiszen ezek szerint véglegesen és minden kétséget kizáróan csak a kórházban hivatalosan kiállított papírok győzhetnék meg a kétkedőket arról, hogy Barack Obama valóban amerikai földön látta meg a napvilágot.

Szegény amerikai sajtó, kereshet mást, amin jó hosszan rugózhat…