Pár nappal azután, hogy a teljes amerikai média nekiment a republikánus Mitt Romney meglehetősen különös kampánypénzeinek, kiderült, ki volt az egyik titokzatos adományozó. Lerántjuk a leplet.

 

Jövőre ismét elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, így aztán teljesen természetes, hogy már javában zajlik a két nagy párt politikusainak mozgolódása, elsősorban érthetően az ellenzéki republikánus oldalon.

Annak, aki elkövette azt a súlyos hibát, hogy nem olvasta pénteki posztunkat, pár mondatban összefoglaljuk az eddig történteket. (Ebből is látszik, hogy szívünk a legnemesebb aranyból készült és egyáltalán nem vagyunk haragtartóak.)

Szóval a republikánusok leendő elnökjelöltségéért folyó harc egyik indulója a már a 2008-as választás előtt is hasonló terveket dédelgető Mitt Romney (fenti képünkön), aki akkor nem járt sikerrel, jövőre azonban újra próbálkozna.

Egy titokzatos cég

Most azonban kínos helyzetbe került, hiszen a támogatására létrejött Restore Our Future (Állítsuk helyre a jövőnket!) nevű szervezet július végén közzétett első féléves jelentésében (melyben meg kellett jelölnie a nagyobb adományozók nevét) felmerült egy titokzatos, senki által korábban nem ismert, pár hónap működés után felszámolt cég, a W Spann LLC is, amely azonban 1 millió dollárt adományozott a republikánus politikus céljaira.

Nem túlzás, fél Washington és az amerikai média nagy része is azt találgatta, ki állhat a titokzatos cég mögött. Nos, most előállt az illető, aki nem más, mint a Bain Capital korábbi ügyvezetője, Edward Conrad. (Mit ád Isten, a Bain Capital 1984-es alapításában jelentős szerepet vállalt bizonyos Mitt Romney is...)

Edward Conrad egyébként eddig nem tartozott a politikai háttérország nagykutyái közé, leginkább arról (volt) ismert, hogy korábban is támogatta Mitt Romneyt, valamint némi pénzzel hozzájárult George W. Bush volt amerikai elnök és a szintén republikánus massachusettsi szenátor, Scott Brown kampányaihoz.  

Nagyon örülnek

Az ügy érdekessége, hogy Edward Conrad és felesége májusban (azaz hetekkel az egymillió dolláros, a W Spann LLC-n keresztül futtatott támogatás után) fejenként 2500 dollárt (a szövetségi törvények értelmében ez a maximum, amit magánszemély elnöki kampányra adományozhat) is adott a nemes cél érdekében. (Edward Conrad már Mitt Romney 2008-as elnökjelölti kampányára is adott 2300 dollárt magánszemélyként.)

Nagyon örülünk, hogy Mr. Conrad úgy döntött, felfedi kilétét és ezzel véget vet a feltételezett ellentmondásoknak. A Restore Our Future Mr. Conrad kérésére javítja a beadott jelentést, melyben adományozóként tünteti fel őt” - olvasható a a szervezet közleményében.

A republikánus politikushoz hivatalosan nem kötődő (de stábjának volt tagjai által alapított és működtetett) Restore Our Future az év első felében 12,2 millió dollárnyi támogatást szedett össze Mitt Romney számára. A rendszer sajátossága, hogy egy 2010-es legfelsőbb bírósági döntés értelmében az ilyen szervezetek korlátlan adományokat kaphatnak vállalatoktól.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

Ha tetszett a poszt, olvasd el ezeket is!

A legnagyobb botrányok és leleplezések

Így dőzsöl az elit

Egy tragédia képei