Alapigazság, hogy a pénzből sosem elég, akinek sok van, annak még több kell és akinek még több van, annak még annál is több. Vajon mi az a pont, ahol már tényleg gazdagnak lehet nevezni valakit? – erre próbált meg választ találni egy felmérés.

Az amerikai Fidelity Investment által lefolytatott felmérésben távolról sem átlagcsaládokat kérdeztek meg arról, hogy szerintük ki számít gazdagnak manapság. A megkérdezett ezer család átlagvagyona 3,5 millió befektethető (azaz mozgósítható) dollár (azaz 700 millió forint) volt.

A megkérdezettek 42 százaléka eleve kijelentette, hogy nem érzi jómódúnak magát, a gazdagság alsó határát 7,5 millió dollárban (másfél milliárd forintban) határozva meg. Az önmagát és családját gazdagnak tartó 58 százalék jellemzően a fiatalabbak közül került ki és még jó néhány éve állt előtte a munakerőpiacon.

„A gazdagság relatív, és bizonyos mértékig minél több pénze van valakinek, annál inkább rájön, hogy még több kell neki” – jelentette ki a cég egyik alvállalkozójának elnöke, Sanjiv Mirchandani.

Mire gondolnak nyugdíj előtt?

A szakember egy 65 éves átlagos milliomos példáján szemléltette a gondolkodásmódbeli különbséget: „az ő agyában már a nyugdíjba vonulással elmaradó fizetés jár, az esetleges 30 inaktív év nyugdíjasként, a fenyegető inflációval. Így aztán ő arra gondol, hogy ’Jó, rendben, 3,5-4 millió azért nem az igazi. Lehetne valamivel több is” – fejtegette a National Financial elnöke.

Az Egyesült Államokban a felmérések szerint mintegy 5,5 millió olyan háztartás van, melynek legalább 1 millió dollárnyi (mintegy 200 millió forintnyi) vagyona van. A népesség ezen 5 százaléka rendelkezik az ország vagyonának 56 százaléka felett.

Merre laknak?

Egyébként érdekes, hogy a gazdasági válság ellenére (vagy talán éppen azért) egyre jobban elkülönül az igazán gazdagok és a nagy átlag lakhelye. Éppen a Forbes állított össze tavaly egy olyan listát, amelyben az átlagos ingatlanárak alapján rangsorolta az Egyesült Államok városait. A 10 legdrágább irányítószám közül 4 Los Angeles, 4 New York City, 2 pedig San Francisco közelében található. (Arról, hogy milyen környéken laknak az igazán gazdagok itt olvashat, a sztárok lakhelyeiről pedig itt.)

A Forbes szokásos éves listáján a világ leggazdagabb embere ugyan továbbra is a mexikói Carlos Slim (róla ide kattintva olvashat részletesen), ám az első ötben továbbra is három amerikai található, így bár az ázsiai gazdaságok továbbra is törnek előre, azért az élvonalban még mindig az amerikaiak állnak.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)