Egészen érdekes történetünk van mára, ami sok mindent elárul arról, milyen is lehet munkavállalónak lenni az Egyesült Államokban (is...).

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az eset a napokban történt Floridában, ahol az Elizabeth R. Wellborn jogi irodánál, ahonnan több embert is azonnali hatállyal elbocsátottak – mert narancssárga felsőt viseltek.

Mielőtt bárki a magyar kormány elleni összeesküvésre gondolna (soha nem lehet tudni...), négy eltávolított munkatárs szerint a következő történt: az elmúlt pár hónapban egy kisebb csoport a pénteki fizetésnapokon narancssárgát kezdett viselni, hogy egységes csoport benyomását keltsék, amikor munka után elmenni kicsit mulatni.

Tiltakozás vagy buli?

Egy héttel ezelőtt 14-en viseltek narancssárga felsőt, amikor egyszer csak behívták őket a tárgyalóba, ahol az egyik ügyvezető közölte velük, hogy értesülése szerint a cégen belül valamiféle demonstráció készülődik, melynek része a szín viselése, ezért mindenkit kirúgott.

A főnök felszólította a jelenlévőket, hogy aki úgy érzi, ártatlanul keveredett bele, az jelezze. Egyikük jelentkezett, és elmondta, hogy szó sincs semmilyen tilakozásról, egyszerűen csak az esti publátogatásra öltöztek egységesen.

Ekkor az ügyvezető kiment, tanácskozott egy kicsit a többi főnökkel, majd visszatért és közölte: kitart a döntése mellett és mindenki ki van rúgva.

Döbbent alkalmazottak

Semmilyen hivatali szabályzat nem tiltja a narancssárga viselését. Senki nem figyelmeztetett bennünket. Nem kaptunk végkielégítést, vagy bármilyen juttatást, semmit. Megfélemlítve érzem magam” - nyilatkozta a 31 éves Lou Erik Ambert.

Egy másik (volt) kollégája, a 39 éves Meloney McLeod is kétségbeesett: „Négygyermekes egyedülálló anyuka vagyok, és elveszítettem a munkám, mert narancssárgát vettem fel”.

A meglehetősen érthetetlen történetet (melyet a cég nem kívánt kommentálni) némileg talán magyarázhatja az egyik kirúgott alkalmazott véleménye, aki szerint alighanem az történhetett, hogy március elején új menedzser érkezett a céghez, akinek lehetett némi komplexusa a túlszoláriumozott bőre miatt, amely inkább volt narancssárga már, mint barna. Alighanem azt hihette, hogy a többiek rajta gúnyolódnak. (Elég hihetetlen magyarázat, de hát maga a sztori is az.)

Ami érdekes, és rávilágít az amerikai munkajogi szabályokra, az az, hogy Floridában – kifejezett szerződés hiányában – gyakorlatilag bármilyen indokkal elbocsáthatnak egy munkavállalót, ameddig az nem kifejezetten törvényellenes. Márpedig ebben az esetben ilyen nem áll fenn, tehát a (volt) munkavállalók hiába is pereskednének.

Más kérdés persze, hogy Magyarországon is előfordulnak hasonló (még ha nem is ilyen szélsőségesen érthetetlen) esetek. Ugye?

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A legkínosabb elszólások

Szánalmas vagy nevetséges?

Így veszik át a nők az uralmat

Hitler amerikai világközpontja

Nézzen be Diana hercegnő volt otthonába!