Egy borzalmas hármas gyilkosság nyomán ismét fellángolt a vita a halálbüntetés körül az Egyesült Államokban. Vigyázat, felnőtt tartalom! 

Kulturálisan Connecticut alighanem sokkal közelebb áll az európai gondolkodáshoz és hagyományokhoz, mint mondjuk a déli államok, ahol az Egyesült Államokban elrendelt kivégzések 73 százaléka lezajlik. Ennek megfelelően a halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta mindössze egyetlen elítéltet végeztek ki. Egy idei felmérés szerint az állam lakosainak kevesebb mint a fele (48 százaléka) támogatja a halálbüntetést, szemben az országos 61 százalékos átlaggal.

Mindez azonban mit sem számít, amikor egy borzalmas hármas gyilkosság miatt ismét fellángolt az (utóbbi időben már merőben akadémikus) vita, és ha elmeséljük a 2007 júliusában történt esetet, mindjárt érthető lesz, miért.

A Petit-család kivégzése

Több mint négy éve történt, hogy két férfi, Steven Hayes és Joshua Komisarjevsky betörtek egy Cheshire-ben élő orvos, William Petit házába. A doktor a földszinten aludt egy karosszékben, felesége, Jennifer valamint lányai, Hayley és Michaela (a fenti képen a család látható) pedig az emeleten aludták az igazak álmát.

Egy baseballütővel fejbe vertem, ekkor egy teljesen földöntúli sikolyt hallatott. Addig ütöttem, amíg el nem csendesedett” - vallotta később a rendőrség előtt minden érzelem nélkül Joshua Komisarjevsky.

Az orvost megkötözték. A feleségét kényszerítették, hogy vegyen ki pénzt a bankból (a képen az látható, amikor kivesz 15 ezer dollárt), majd amikor visszatértek vele, Hayes megerőszakolta, majd megfojtotta.

A 11 éves Michaelát Komisarjevsky bántalmazta szexuálisan, majd mindkét kislányt az ágyhoz kötözték. Végül benzinnel körbelocsolták és felgyújtották a házat. Csodával határos módon William Petit ki tudott menekülni a lángoló épületből, de a család többi tagja életét veszítette.

A bíróság mindkét férfit bűnösnek találta, Hayest (a lenti képen jobbra) pedig halálra ítélte. Az esküdtszék egyik tagja, Paula Calzetta (egyébként a próbaidős elítéltekkel foglalkozó tiszt) a következőképpen emlékszik vissza a tárgyalás heteire: „Világos volt, hogy ezek az emberek gonoszok. Aznap a Gonosz ott volt a házban. A világon létezik a Gonosz és ott volt aznap este”.

Értelem és érzelem

A tárgyalás szerinte szavakkal leírhatatlan volt. Amit akkor látott, beleégett az agyába, a lelkébe. Ami a halálbüntetést illeti, az esküdtszék hat héten keresztül hallgatta az érveket.

Az eszemmel tudom, hogy helyesen döntöttünk. Érzelmileg nagyon nehéz volt meghozni a döntést. Igazából nem kétséges az elkövetők személye, ami jelentősen megkönnyíti a halálos ítélet meghozatalát” - tette hozzá Paula Calzetta.

Mielőtt a Kívül tágasabb olvasói felháborodott kommenteket kezdenének írni, eláruljuk, hogy Komisarjevsky nem úszta meg, csak az ő ügyében egy új esküdtszék hozza majd meg a döntést.

Többet ér-e a kertvárosi, mint a panel?

Természetesen (és sajnos) nem csak William Petit családja esett áldozatul erőszakos bűncselekménynek az elmúlt években. A New Haven-i Victoria Coward fiát, Tylert 2007-ben lőtték agyon. Az asszony először bosszút akart, aztán megenyhült és ma már a halálbüntetés ellen kampányol. Miközben tiszteli Dr. Petit elszántságát, mellyel családja lemészárlóit halva szeretné látni, nem ért egyet azzal, hogy az eset brutalitása igazolná a halálbüntetést.

Ez kész tortúra az olyanoknak, mint én. Mintha azt mondanák: 'Nos, ami veled történt, azt nem lehet ahhoz hasonlítani, amin Dr. Petit ment keresztül. Ő három embert veszített el, te egyet, ő a kertvárosban él, te meg a lakótelepen'” - panaszolta Paula Calzetta. A nő fiának gyilkosa vádalkut kötött, cserébe 40 év börtönre ítélték, ha jól viselkedik, 25 és fél év múlva szabadulhat.

Egyébként amikor legutóbb az állami törvénykezés jóváhagyott egy halálbüntetést, a kormányzó megvétózta. A Petit-ügy azonban most ráirányította a figyelmet a kérdésre.

Nem elsősorban a bosszúról szól

John Kissell republikánus szenátor, az állami törvényhozás igazságügyi bizottságának tagja egyike a halálbüntetés elszánt támogatóinak. „Rendkívül nehéz halálbüntetést kapni Connecticutban. Ahhoz valami igazán szörnyűséges dolgot kell elkövetni a társadalom, az egyének ellen” - jelentette ki, hozzátéve: Hayes és Komisarjevsky tette ráirányította a kérdésre a közfigyelmet.

Nem elsősorban a bosszúról szól a dolog, hanem arról, hogy ha valaki ilyen erőszakos, kegyetlen dolgot tesz, akkor a legnagyobb árat kell fizetnie érte, ami a saját élete” - mondta John Kissell, aki szerint ez az egyik módja annak, hogy garantált legyen, az illető soha nem követ el hasonló bűncselekményt.

Steven Hayes jelenleg az injekció általi kivégzésre vár. Joshua Komisarjevsky sorsa a következő hetekben dől el.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Ja, és fent vagyunk a Twitter-en is sztárhírekkel, érdekességekkel .

A halál ára

Brutális gázolás: még nincs vége