Napok óta egy konzervatív rádiós műsorvezető körül áll a bál az Egyesült Államokban. Rush Limbaugh ugyanis még saját politikai szimpatizánsai között is felháborodást keltett szexista megjegyzéseivel, nem is beszélve a hirdetőkről, akik sorra hagyják ott a műsorát.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A történet azzal kezdődött, hogy a Georgetown Egyetem egyik jogász hallgatónője, Sandra Fluke egy bizottsági meghallgatáson kiállt amellett, hogy az egészségbiztosítás támogassa a fogamzásgátló tablettákat.

Na, ez a borzalmas, eretnek gondolat borította ki Rush Limbaugh-t, aki több műsorában is minősíthetetlen kirohanásokat intézett az egyetemista (és persze rajta keresztül a Demokrata Párt) ellen. Egyebek mellett „ribancnak” és „prostituáltnak” nevezte, valamint közölte, hogy szívesen fizetik a lány fogamzásgátlóit, ha az felvételeket készít a szexuális életéről és feltölti azokat az internetre.

A jobboldalnak finoman szólva is a széle felé elhelyezkedő műsorvezető mindemellett azt is közölte, szerinte Sandra Fluke-nak azért okoz anyagi nehézséget kifizetni a tablettákat, mert „túl sokat szexel”. (A kettő közötti összefüggést csak akkor tudjuk értelmezni, ha feltételezzük, hogy egy jogászhallgatónak nincsen annyi esze, hogy ne esemény utáni tablettát szedjen... de mi nem tételezzük fel.)

Az egyébként sem túlságosan visszafogott és cizellált mondanivalójáról híres Rush Limbaugh a jelek szerint ezúttal alaposan elszámította magát. Az, hogy a demokrata oldalon hatalmas felháborodás tört ki (maga Barack Obama elnök is szükségét érezte, hogy megnyilvánuljon az ügyben), aligha meglepő (és valószínűleg maga a műsorvezető is számított rá, sőt...), ám hogy megjegyzései a republikánus elnökjelölti versengés témájává is válnak, talán meglepetésként érhette.

A szponzorok megunták

Az viszont már kifejezetten kínos és zsebbe vágó, hogy a botrány hatására a műsor hirdetői is egyre másra hagyják magára Rush Limbaugh-t, aki szombatra eljutott odáig (vagy helyesebb: akit szombatra eljuttattak odáig...), hogy bocsánatot kérjen a jogi hallgatótól. Azt azért még a közleményében is leszögezte, hogy szerinte a születésszabályozás „személyes szexuális rekreációs dolog”, és a kérdésnek nincsenek szélesebb egészségügyi összefüggései.

A jelek szerint azonban még ez sem segít, mert a bocsánatkérést követően újabb hirdető, a Carbonite is közölte, elege lett a mocskolódásból. „Senki, akinek Sandra Fluke-hoz hasonló korú lánya van (és nekem kettő van) nem tűrheti azt a sértést és mocskolódást, amit ezen bátor, és jó szándékú ifjú hölgy ellen intéztek. Mr. Limbaugh rendkívül személyes támadásával túllépte az illendőség minden ésszerű határát. Annak ellenére, hogy Mr. Limbaugh bocsánatot kért, úgy döntöttünk, a továbbiakban nem hirdetünk a műsorában”- írta egy közleményben a cég vezérigazgatója, David Friend.

Mi meg csak annyit tennénk hozzá, hogy Isten nem ver bottal...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Mi teszi a világsztárt?

Sokkoló javaslat újszülöttek megölésére

A neonácik titokzatos világa

Nem hétköznapi aranyköpések

Szex és politika, avagy az első alkalom

Babajóga vagy gyerekkínzás?