Valamivel több mint két hónapja tart a „Foglaljuk el..” mozgalom az Egyesült Államokban, és ezen idő alatt legkevesebb 13 millió dollárjába (mintegy 3 milliárd forintjába) került az érintett 18 nagyváros adófizetőinek. Biztosan örülnek is neki...

Legyél te is Kívül tágasabb-szerző! Csatlakozz a csapathoz, küldj emailt a kivultagasabbKUKAChotmail.com-ra, a többit majd lelevelezzük.

A tehetős amerikaiak nagyobb anyagi felelősségvállalását célzó Occupy... mozgalom eredetileg New Yorkból (egészen pontosan a Wall Street „elfoglalásával”) indult ki, ennek (és a méreteknek) megfelelően is ennek a nagyvárosnak került eddig a legtöbbe.

Az AP adatai (melyek a november 15-i állapotot tükrözik) szerint a New York-i adófizetőknek eddig nem kevesebb, mint 7 millió dollárba került csak a rendőri túlóradíjak kifizetése. (Az arányok érzékeltetése végett a nagyváros rendőrségének éves költségvetése 4,5 milliárd dollár, ebből tavaly 550 millió ment a túlóradíjakra.)

A listán a kaliforniai Oakland a második, a 2,4 millió dolláros költséget (ebből egymillió a rendőrség, félmillió pedig az egyéb állami erőszakszervezet túlóradíja, a többi a takarításra és egyebekre ment el) a város 30 millió dolláros tartalékalapjából vonják el. A városvezetés számításai szerint az összköltség meghaladja majd a 3 millió dollárt.

A harmadik helyezett Portland városa, itt már nem éri el a pluszköltség a milliós tételt (konkrétan 785 ezer dollár volt november 13-án), ami persze nem kevés, ha belegondolunk, hogy ennek jelentős részét két napnyi pluszmunkára kell kifizetni. Múlt héten több száz rendőrt vezényeltek ki, amikor a tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy bankokat foglalnak el.

Michael Jackson emléke drágább volt

A listán szerepel még Atlanta (652 ezer dollár), Seattle (625 ezer), Boston (575 ezer), Philadeplhia (500 ezer), Minneapolis (227 ezer), Los Angeles (120 ezer – itt azért két dolgot érdemes megjegyezni. Egyfelől azt, hogy még nem tudták felmérni az egyik közparkban több száz sátorozó által okozott kár mértékét, de körülbelül 200 ezer dollárra becsülik. Másfelől a Michael Jackson emlékkoncert 1,4 millió dollárjába került a városnak...), Chicago (49 ezer), Austin (9800, de ez csak takarítási költség, mert a rendőrség nem adott meg adatot), Providence (9000), Des Moines (7800), Nashville (4500, de itt a városvezetés még körülbelül 25 ezer dollárnyi költséggel számol, miután a tüntetők elvonulnak), Burlington („több ezer dollár”, nincs pontos adat).

A lista legvégén St. Louis (2200), Washington, D.C. (mindösszesen 1000 dollárral) és Dallas áll. Utóbbi esetében érdekesség, hogy a város vezetése szerint a helyi adófizetőknek egyelőre egyetlen centjébe sem került az elfoglalás.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on – mi nem foglalunk el semmit, csak érdekes, izgalmas híreket hozunk a nagyvilágból! Ha van Twitter-ed, akkor ott se hagyj ki minket!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Ötven fiatal rámolt ki egy kisboltot

Egy katasztrófa receptje

Egy zseniális fricska