Alaposan rájár a rúd az amerikai vezetésre. A napokban szexbotrányba keveredett testőrei miatt kellett magyarázkodnia Barack Obama elnöknek, most azonban még ennél is nagyobb lehet a botrány, ha igaznak bizonyulnak a terjengő hírek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A valójában még csak kitörőfélben lévő botrány kiindulópontja Peter Van Buren, egészen pontosan az amerikai külügyminisztériumban dolgozó tisztviselő blogja. A sokatmondó We Meant Well (Jót akartunk) címet viselő oldal felvállaltan az amerikaiak iraki szerepvállalásával kapcsolatos visszásságokat próbálja bemutatni. (Alcíme: „How I Helped Lose The Battle For The Hearts And Minds Of The Iraqi People”, azaz Miként járultam hozzá az iraki nép szívéért és szelleméért folytatott harc elvesztéséhez”.)

Peter Van Buren (a fenti képen) szerdai bejegyzésében gyakorlatilag azzal vádol meg egy vezető külügyminisztériumi tisztviselőt, hogy szexuálisan eltévelyedett, nem is akárhol, hanem a bagdadi Köztársasági Palota (a poszt nyitóképén) tetején. A bejegyzés inkriminált része így szól:

Mi van akkor, ha létezik egy videó, melyen egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőt a bagdadi Köztársasági Palota tetején, hmmm, orális természetű örömökben részesít egy másik külügyminisztériumi tisztviselő, aki nem a felesége, még csak nem is akkori újságíró szeretője? Mi van akkor, ha ez a videó annyi ideje jár körbe a nagykövetség tengerészgyalogos biztonsági őrei között, hogy a sok másolat miatt már szinte vírusos terjedésű? Mi van akkor, ha az amerikai Misszó helyettes vezetője, kéz a kézben a diplomáciai biztonsági szolgálat akkori vezetőjével úgy döntött, az egész ügyet a szőnyeg alá kell söpörni, legalábbis addig, míg egy blogger rá nem jön?”

Nem mond nevet

Peter Van Buren sem a blogján, sem újságírói kérdésre nem volt hajlandó megnevezni az általa áttételesen megvádolt tisztviselőt, ám a megadott szempontok alapján egész jól le lehet szűkíteni a lehetséges vezetők körét. Közéjük tartozik az a Brett McGurk is, akit a következő iraki amerikai nagykövetnek jelöltek.

A szövegre egyelőre sem a Külügyminisztérium, sem Brett McGurk nem reagált. Némi (és nem is olyan apró) adalék a történtekhez, hogy 23 évnyi szolgálat után a külügy egy ideje fontolgatja Peter Van Buren elbocsátását.

Mindenesetre erős kíváncsisággal várjuk, hogy kiderüljön: egy csalódott, frusztrált alkalmazott kitalációjáról van szó, avagy valóban hatalmas botrány kerekedik az ügyből.

Vagy ismét a szőnyeg alá söprik az egészet...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A világ legmagasabb tornya

Így hamisítanak ők

Mesés képek Afrikáról

Intim képek a brit királyi családról

Egy diktatúra eltitkolt arca