Ki gondolná, de idén már 65 éve, hogy megjelent a strandokon és a tengerpartokon a bikini. Sikerének egyik titka alighanem az, hogy mindig képes volt alkalmazkodni a változó divatigényekhez. Képes történelemóra következik – nem csak férfiaknak!


1946. július 5-e volt az a nap, amikor a bikini hivatalosan bemutatkozott a nagyközönség előtt, hol máshol, mint Párizsban, természetesen. Aki először viselte a város egyik kaszinójának táncosa, Micheline Bernardini volt.

Az ötlet Louis Réard fejéből pattant ki, aki érdekes figura volt, hiszen eredetileg mérnök végzettséggel rendelkezett, ám pályát váltott és divattervezőként találta ki magát újra.

A nagy áttörést persze már akkor is az jelentette, hogy a hollywoodi sztárok (mint lenti képünkön Marilyn Monroe) felfedezték maguknak a ruhadarabot. A negyvenes és az ötvenes években egyébként a legtöbb bikinialsó még úgynevezett „culotte” szabású volt.

Aztán jöttek sorban a sztárok, például Brigitte Bardot, aki az ötvenes évek közepén viselt először nyilvánosan bikinit, ezzel finoman fogalmazva is felkavarva a közvéleményt (és feltételezésünk szerint a tinédzser fiúk és az érettebb férfiak fantáziáját...). Míg egyesek botrányt kiáltottak, addig másoknak a merész ruhadarab a női egyenjogúság és a női szabadság jelképe lett.

Jött a következő áttörés, mégpedig Ursula Andress-szel, aki az első James Bond-filmben viselt bikinit, ami az addiginál is népszerűbbé tette a ruhadarabot. Aztán a hatvanas évekre a bikini olyannyira elterjedt, hogy már az is feledésbe merült, hogy a nevét egy csendes-óceáni szigetcsoportról kapta, ahol az amerikaiak atombombát teszteltek, éppenséggel a bikini bemutatásának napján.

A 70-es évek nagy változása (és alighanem a bikini túlélésének egyik záloga, a divatból állandó viseletté nemesedésének feltétele) az volt, hogy az alsó már nem a culotte-fazont követte. Ez a trend a 90-es évek elejére érte el a csúcsát, amikor például olyan szupermodell, mint Naomi Campbell már (hogy is fogalmazzunk) enyhén szólva is minimalista verziókban vonult a kifutókon. Az évtized végére pedig megjelent a „trikini”, a három részes változat.

A 2000-es években pedig jött Gisele Bündchen és vele a barna, kisportolt test kultusza, valamint a könnyű anyagú és egyszerű formájú bikini. A bikinialsó hátsó része pedig gyakorlatilag eltűnt, azaz egyetlen zsinórrá változott. (Aminek viseléséhez azért jobb esetben erős önbizalom szükségeltetett a hölgyektől – kivéve, amikor nem, ami viszont hátborzongató látványt is eredményezhetett a strandokon.)

Csatlakozz hozzánk és több mint kétezer barátunkhoz a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!