Mégpedig egyenesen Brazíliából, ahol kiderült, nem minden nő szupermodell. Így aztán a gyártók is rájöttek arra, amit már mindenki sokkal korábban észlelt: jó lenne lépni, mert a helyzet már kezdett súlyossá válni. Szó szerint...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Egyre több fürdőruhagyártó ismeri fel a tényt: bár Brazil Gisele Bündchen szülőhazája, ez még nem jelenti azt, hogy minden brazil hölgy szupermodell-alkattal bír. Mi több, a dél-amerikai ország női között is akad szép számmal, akik derékban is kissé vaskosabbak, és őket is érdemes kiszolgálni, mi több, kifejezetten nagy üzlet.

Sokáig csak a sovány nők méreteiben gyártottak bikiniket, de hát nem mindenki modellalkat” - nyilatkozta például a célközönség egyik tagja, Elisangela Inez Soares a copacabanai strandon napozva.

Őszintén szólva a probléma nem csak a bikinik esetében jelentős. Brazíliában ha már egy kicsit teltebb vagy az átlagnál, nagyon nehéz volt megfelelő méretű ruhaneműt találni. Azt gondoltam, ha én, aki nagyon sok nőhöz képest még mindig nem vagyok túl nagydarabnak mondható, problémákkal küzdök, akkor milyen lehetőségeik vannak nekik?” - mondta Clarice Rebelatto, aki kifejezetten molett hölgyeknek tervez ruhákat.

A trükk persze az, hogy a bikinik esetében is megcélozták azt a piaci rést, ami a modellalkatúak és az idősebb korosztály által hordott darabok között tátong, magyarán ízléses, de nem nagyis darabokat terveznek és gyártanak.

Felemelkedő szegények

A helyzet az, hogy míg 1970-ben az ország szegény, elmaradott északkeleti részén élők közül minden tizedik kórosan soványnak számított, addig az utóbbi évtized(ek)ben tapasztalt gazdasági fellendülés tízmilliókat emelt ki a szegénységből egyenesen a középosztályba, ami alapjaiban változtatta meg a brazilok fizikai felépítését is.

A brazil statisztikai hivatal egy 2010-es tanulmánya szerint ma már a felnőtt nők 48 és a férfiak 50 százaléka túlsúlyos. 1985-ben ugyanez az arány 29 és 18 százalék volt!

Az egyik ok természetesen a táplálkozás drámai változásában keresendő, hiszen a rizst, a hüvelyeseket és a zöldségeket felváltotta a chips, a hús és a cukros üdítő, ami nem feltétlenül az egészségesebb életmód irányába tett lépés (finoman fogalmazva).

Nem mozognak eleget

Ráadásul miközben a brazil elit legendásan fitnesz-őrült (valamint arányaiban köreikben végzik a világon a legtöbb plasztikai műtétet), a szegénységből és a kétkezi munkából az utóbbi évtizedekben kiemelkedettek jellemzően ülőmunkát folytatnak. Egy 2008-as tanulmány szerint a brazil tinik és felnőttek alig 10 százaléka sportol rendszeresen.

Az eredmény nem meglepő: a túlsúlyosak egyre látványosabban (…) vannak jelen a brazil társadalom mindennapjaiban is. Sao Paulo metrókocsijaiban például kifejezetten nekik tartanak fenn extra méretű üléseket, és ma itt rendezik meg az ország történetének első Miss Plus Size szépségversenyét is.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Mennyibe kerül a csábítás?

Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”

Béküléssel ér véget a 71 éves botrány

Itt a legexkluzívabb közösségi oldal

Sokkoló képek cigiző gyerekekről

Sosem látott képek a Pokol Angyalairól