Megrázó, részletes vallomásban számol be az amerikai CBS riporternője arról az éjszakáról, amikor Kairóban egy csoport férfi gyakorlatilag elrabolta és szexuálisan (is) bántalmazta. A következő posztot felnőtt olvasóknak ajánljuk!

Február 11-én éjszaka Lara Logan szinte biztos volt benne, hogy meg fog halni. A CBS 60 Minutes című műsorának riporternője Kairóban forgatott és az ünneplő ellenzéki tüntetők tömegében állt, amikor egy csoport férfi elragadta producere és testőre mellől és magukkal hurcolták.

„Volt egy pillanat, amikor rosszra fordultak a dolgok” – emlékezett vissza az újságíró. A pillanat akkor jött el, amikor az operatőr, Richard Butler éppen akkumulátort cserélt a kamerában, a körülöttük álló egyiptomi újságírók pedig figyelmeztették őket: a körülöttük álló férfiak arról beszélnek, hogy le akarják venni a szoknyát róla.

„A velünk lévő helyiek ekkor azt mondták, el kell tűnnünk onnan. Ez volt az a pillanat, amikor elragadtak” – mondta Lara Logan.

„Élvezetet okozott nekik a fájdalmam”

A férfiak letépték a ruháját, tapogatták és megverték. „Hosszabb időn keresztül a kezükkel erőszakoltak meg” – nyilatkozta az újságírónő a The New York Timesnak azt megelőzően, hogy egy hosszabb interjú kerül vele adásba a 60 minutesben. Lara Logan úgy becsüli, hogy az erőszak 40 percig tartott és 2-300 férfi vett benne részt.

„A ruháimat cafatokra tépték” – mondta az újságíró, aki nem volt hajlandó további részletekbe bocsátkozni, de annyit hozzátett: „Ami igazán megdöbbentett, hogy mennyire kegyetlenek voltak. Valódi élvezetet okozott nekik a fájdalmam és a szenvedésem. Még több erőszakra sarkallta őket”.

A hallgatás törvénye

A CBS riporterének esete is rámutat arra, hogy míg az újságírók ellen elkövetett fizikai támadások viszonylag nagy teret kapnak, addig a nők elleni szexuális fenyegetésekről nagy a csend még nyugati szakmai berkekben is.

„A fizikai sérülések begyógyulnak. Nem olyan nyilvánvalóak, mint ha az ember elvesztené egyik kezét vagy lábát Afganisztánban” – fogalmazott Lara Logan, aki nem az egyetlen riporternő, akit munkája közben szexuális bántalmazás ért, ám ezekről az esetekről mégis keveset tudunk.

Nem véletlenül. A CBS News elnöke és a 60 Minutes executive producere, Jeff Fager úgy látja, a téma kapcsán még mindig él a hallgatás törvénye, ők ezt akarták megtörni azzal a közleménnyel, amelyet négy nappal a támadás után közösen adtak ki, és amelyben leírták, hogy Lara Logant „brutális és hosszan tartó erőszak és verés érte”.

A közlemény „nem hagyott magamra a teher elviselésében, mintha az az én kis piszkos titkom lenne, valami, amit szégyellnem kell” – mondta a CBS riportere, aki azt is elárulta, hogy szinte a sokk után azonnal úgy döntött, beszélni fog a történtekről a többi, hasonlóképpen járt kollégája és „a több millió, hangjukat hallatni nem tudó, hasonló és még rosszabb támadásokat elviselni kénytelen nő” nevében.

Lara Logan azt is közölte, hogy a vasárnap adásba kerülő 60 Minutes anyagot követően több interjút nem kíván adni a vele történtekről, mert nem szeretné, ha erről emlékeznének rá.

Fent vagyunk a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!