A történelem homályából került elő az a náci film, amely a Titanic tragédiáját volt hivatva feldolgozni. Az alkotás azonban alig került a mozikba, Joseph Goebbels propagandaminiszter betiltatta.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A II. világháború közepén forgatták le korának egyik legnagyobb szuperprodukcióját, a csak „náci Titanicként” ismert (de egyszerűen csak Titanic címet viselő) filmet. Az 1943-mas forgatást maga Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelte, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy egyike volt az addigi filmtörténet legdrágább és leginkább ambiciózus alkotásainak. Mást ne mondjunk, a statiszták valódi tengerészekgyalogosok voltak, annak ellenére, hogy ekkor még a háború közepénél tartottunk.

Nem meglepő módon a film egészen sajátosan értelmezte a Titanic 1912-es elsüllyedését, melynek legfőbb oka a hajó tulajdonosa, Joseph Bruce Ismay és a Titanic gazdag utasainak profithajhászó kapzsisága volt.

Mi lett a hajóval?

A film finoman szólva sem lett hatalmas siker, ráadásul Goebbels meglehetősen gyorsan be is tiltatta, arra hivatkozva, hogy a tragikus képek demoralizáló hatással lennének a német lakosságra. Rendezője, Herbert Selpin a náci rendszer ellensége lett, letartóztatták, majd egy nap a cellájában felkötve találták. (Nem véletlenül fogalmazunk ilyen nyakatekerten.)

A filmben Titanicként megjelenő hajó, az SS Cap Arcona sorsa sem kevésbé tragikus, hiszen 1945. május 3-án a brit Királyi Légierő elsüllyesztette a Balti-tengeren. Tragikus módon a hajó fedélzetén ekkor a német koncentrációs táborokból összegyűjtött és a szövetséges támadás elől deportált foglyok tartózkodtak, akik nagy része életét veszítette a támadásban.

Így fordulhatott végül elő, hogy az SS Cap Arcona tragédiájában több ember halt meg, mint a Titanic 1912-es elsüllyedésekor, ahol nagyságrendileg 1500 áldozat volt.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Pillantás egy világsztár hétköznapjaiba

Lehet-e túl sok szex?

Mi teszi a világsztárt?

Sokkoló javaslat újszülöttek megölésére

A neonácik titokzatos világa

Nem hétköznapi aranyköpések