Vezető élelmiszergyártók cserélik le termékeik csomagolását, mert az egy svájci kutatás szerint káros lehet az egészségre. A gond az újságpapírból újrahasznosított dobozokkal van.

Az esetleges egészségügyi veszélyekre (és szándékosan fogalmazunk ennyire feltételes módban, mert nem szeretnénk pánikot kelteni) egy svájci vizsgálat hívta fel a figyelmet, amely mérgező anyagokat talált az újrahasznosított újságpapírból készült dobozokban.

A szintetikus zsírként is ismert, kőolajból előállított, az egészségre veszélyes anyag az újságpapír nyomtatásához használt tintából származik és a tudósok szerint rákkeltő is lehet. A vizsgálatok szerint a mérgező anyagból az egészségügyi határérték 10-100-szoros mennyiségét tartalmazzák egyes dobozok, melyekben egyebek mellett tésztát, rizst és gabonapelyheket árusítanak.

A dobozok fele érintett lehet

Nem kis cégek tettek lépéseket, a britek közül a Jordans már nem is használ újrahasznosított alapanyagból készült dobozt, míg a Weetabix és a talán mind közül Magyarországon legismertebb Kellogg’s is úgy döntött, hogy vizsgálódni kezd.

Jó hír viszont, hogy a svájci élelmiszerbiztonsági hatóság azt állítja, hogy a kiegyensúlyozottan és változatosan étkezőknek nem kell aggódniuk.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Európában használt dobozok mintegy fele újrahasznosított alapanyagból készült, ami környezetkímélőbb és – ami szintén nem utolsó szempont – jóval olcsóbb is, mint ha külön erre a célra kivágott fákból készítenék. Ráadásul ez gyakorlatilag az európai erdők kipusztítását jelentené.

Átmegy a zacskón is

Magyar szempontból esetleg aggasztó lehet, hogy a vizsgálatot a zürichi állami élelmiszerbiztonsági laboratórium a német élelmiszeripari minisztérium kérésére végezte el. A vizsgálat alapjául szolgáló 119 különböző terméket kivétel nélkül német szupermarketekből szerezték be, márpedig a német és a magyar kereskedelmi kapcsolatok hagyományosan jók.

Felmerül persze a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a termékekkel (és alighanem ezek vannak többségben), melyek a dobozon belül még külön zacskóban vannak. Nos, rossz hír, hogy a szintetikus zsír áthatol a zacskón, értelemszerűen minél tovább áll a polcokon a termék, annál nagyobb arányban.

A kutatást végző laboratórium vezetője a BBC-nek azt nyilatkozta: „A 119 megvizsgált termék mintegy harmada nem tartalmazott kőolajat. A többi kivétel nélkül meghaladta a határértéket, a legtöbb tízszeresen, de hosszú távon akár ötvenszeresen is. Sok termék viszont több százszorosan túllépte” – fogalmazott Dr. Koni Grob.

A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az egészség esetleges károsodásához sok éven keresztül kellene fogyasztani fertőzött termékeket.

Nagy dobozban kis doboz

Van egyébként megoldás is, és még csak nem is kell feltétlenül kiirtani az európai erdőket. A megoldást az alumíniummal bevont zacskók jelenthetik, melyek megakadályozhatják, hogy a káros anyag elérje az élelmiszert.

Gondot jelent viszont az is, hogy még ha frissen kivágott fákból készült papírból készítenék ezeket a dobozokat, az sem feltétlenül segítene, hiszen ezeket a kisebb dobozokat is olyan hatalmas kartonkonténerekben tárolják és szállítják, amelyek szintén tartalmazzák a szintetikus zsírt, így önmagukban is károsak lehetnek.

A német kormány már felhívta az élelmiszeripari és a csomagolással foglalkozó cégeket azonnali lépések megtételére, mi több, fontolgatja kötelező érvényű szabályok bevezetését.

Az Egyesült Királyságban hivatalos vizsgálat indult az ügyben, de egyelőre csak azt próbálják meg kideríteni, hogy milyen mértékben tartalmaznak káros anyagot a dobozok, illetve, hogy mennyire vannak kitéve a csomagolt élelmiszerek a hatásnak.

Ott vagyunk a Facebook-on is, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott szeretne követni minket, azt is megteheti.)