Ki gondolta volna, hogy minden idők legdrágább közlekedési bírságát Hollandiában szabták ki? Vagy hogy a svájciak és a finnek kegyetlenül büntetnek? Elképesztő szabályok és büntetések (nem csak) autósoknak a világ minden tájáról. Első rész. (Update: Időközben kikerült a második rész is, itt elolvasható!)

Induljunk ki talán a közvetlen környékről, azaz Európából, annál is inkább, mert van miből szemezgetni!

Hollandia

Kezdjük a sok tekintetben toleráns hollandokkal, akik viszont a közlekedés tekintetében nem ismernek tréfát. Az egyik szabály szerint ha valaki kétszeresen túllépi a sebességhatárt, a rendőrség véglegesen lefoglalhatja az autót. És a holland rendőrök nem viccelnek! Így történt aztán, hogy tavaly egy 20 éves fiatalember 80-es táblánál 160-nal ment, a rend éber őrei annak rendje s módja szerint elkapták és lefoglalták a kocsit. Alighanem apró problémát okozott a fiatalember életében, hogy az autó az apjáé volt, és – lévén egy exkluzív Bugatti Veyron (a fenti képen látható) – csekély 300 millió forintot ért. A papa, Michel Perridon, a Trust International verézigazgatója lehet, hogy morcos volt egy kicsit…

Egyesült Királyság

Az angolok sem viccelnek, és ezt a saját bőrén tapasztalhatta meg egy 40 éves mérnökember, aki jó ötletnek gondolta, hogy egy rózsaszín Barbie-autóban (mondjuk már ezért súlyos büntetést érdemelt volna, de ezt hagyjuk…) nyomja tövig a pedált. Így is tett, és 6 km/órás sebességgel száguldott is, amikor a rendőrség lekapcsolta.

Mivel Paul Hutton vérében a megengedett alkoholmennyiség dupláját mutatták ki, nem is úszta meg büntetés nélkül. Azon azért el lehetne vitatkozni, hogy a jogosítvány 3 éves bevonása nem túlzó-e picit, de ha hozzávesszük az ízlésficamot is, akkor alighanem megérdemelte. Az mondjuk erős pozitívum, hogy az „autót” is lefoglalták.

Finnország, Svájc

Több európai ország is bevezette a jövedelemhez szabott büntetés gyakorlatát, azaz nem fix tarifák vannak, hanem mindenki a bevételeihez mérten fizet. Erre faragott rá például a finn Jussi Salonoja , egy húscsomagoló vállalat örököse, aki évi 2,5 milliárd forintos jövedelméhez mérten 40 millió forintos büntetést kapott gyorshajtásért 2002-ben. Szerény meglátásunk szerint ennek még ő sem örült… (és ez látszik is a lenti képen)

A dolog gyakorlati megvalósítását kozmopolita nevű olvasónk vázolta hozzászólásában (teljes terjedelmében olvasható a cikk alján, ezúton is köszönet neki érte!). Eszerint a finn rendőrség egy hordozható terminálon keresztül ott helyben le tudja kérdezni az adóhatóságtól az előző évi jövedelembevallást, a szociális körülményeket, majd kiszabja a büntetést.

Svájcban is a finn gyakorlatot követik (vagy fordítva, őszintén szólva ezt most nem tudjuk pontosítani, de mindegy is…) és ennek jó pár külföldi megitta már a levét. Példának okáért egy Guinea-Bissau-t képviselő diplomata, aki kissé túl mélyre nyomta a Ferrari gázpedálját, aminek következtében nem sokkal később meg is kapta az 57 millió forintos számlát.

Ezt is sikerült azonban egy svéd férfinak felülmúlni (szintén tavaly), aki 290-nel száguldott a Mercedesével. Hiába vitte bíróság elé az ügyet, a svájci törvénykezés nem aprózta el a dolgot: simán kapott egy 200 millió forintos büntetést – és még az autóját is elkobozták.

Oroszország

Érdekes, hogy néha maguk az orosz diplomaták sincsenek tisztában a saját jól felfogott érdekeikkel. A kanadai Ottawába delegált Andrej Knyazev biztosan nem volt, hiszen akkor aligha hivatkozott volna diplomáciai mentességére, amikor 2001-ben egy gyalogost halálra gázolt, egy másiknak pedig súlyos sérülést okozott. A kanadai hatóságok némi tanakodás után ki is adták Moszkvának, ahol viszont nem vicceltek… A diplomatának mindenesetre volt 4 éve, hogy egy szibériai munkatáborban elgondolkodjon döntése helyességéről…

Európai körképünket Luxemburgban fejezzük be, már csak azért is, mert van olyan szabály a miniállamban, ami pontosan fedi az amerikai Alabama egyik törvényét. E szerint kötelező az ablaktörlő – viszont nem kötelező a szélvédő…

Most hagynánk is egy kis időt feldolgozni ezt a problémakört és egészen a következő posztig várnánk azzal, hogy elkalauzoljuk a Nyájas Olvasót az Egyesült Államokba, a Távol-Keletre és az arab országokba.

Tanulságos utazás lesz, azt megígérjük!

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)