Ha ez így túlzás is, egy felmérés szerint a balesetek jelentős százalékáért a sofőrök figyelmét elvonó, őket felidegesítő utasok felelősek. Ennek ellenére sofőrből szinte mindenki irritáló utassá válik, amint átül az utasülések egyikébe.

Minden hetedik balesetet, vagy balesetveszélyes helyzetet a sofőr figyelmét elvonó utasok okoznak a közutakon. Legalábbis ez a helyzet Nagy-Britanniában, de nincs okunk feltételezni, hogy Magyarországon gyökeresen más lenne a helyzet, így mindenképpen tanulságos megismerkedni a részletekkel is.

A tanulmány szerint a sofőrt felidegesítő utas annyira általános jelenség, hogy a vezetők több mint fele (51 százalék) saját bevallása szerint már borult ki attól, hogy valamelyik utasa képtelen volt megtartani magának a jótanácsait.

További 40 százalék állította, hogy idegesítette már fel utas, és 6 százalék azt is bevallotta, hogy sírta már el magát azért, mert a többiek állandóan kritizálták.

Mindennek ellenére (és ez egy igazán érdekes lélektani jelenség) a megkérdezettek 92 százaléka (azaz gyakorlatilag mindenki) elismerte, hogy képtelen uralkodni magán és tanácsokat osztogat az utasülésről.

Jobb egyedül?

Az esure autóbiztosító által készíttetett felmérésben megkérdezettek közül csaknem minden harmadik (31 százalék) állította azt, hogy jobban szeret egyedül utazni, annyira idegesítik az okoskodó utasok.

Ami a nemeket illeti: a férfiak általában könnyebben leveszik a tekintetüket az útról, hogy az utasukkal beszélgessenek, míg a nőket könnyebben felidegesíti, ha kritizálják őket. (Utóbbi megjegyzés érzésünk szerint okoz majd némi vitát olvasóink között...)

Étkezés, zenecsere

Összességében az utasok és az önjelölt „sofőrök” (azaz a beledumáló utasok) 82 százalékát adják a figyelem megzavarásának. Ehhez képest az evés-ivás 20 és a zeneváltás 27 százaléka jóformán eltörpül a veszélyességi faktorok között.

Eddig a felmérés és erről eszünkbe jutott valami: nem lehet az autóban mobilozni (nagyon helyesen, egyébként), de a fentiek szerint nehezen kezelhető utasok (és legyünk őszinték, majd tagadjuk le: a rendetlenkedő gyerekek) szintén komoly veszélyforrást jelenthetnek vezetés közben.

Más kérdés, hogy őket nem lehet (és senki nem is akarja) kitiltani az autókból...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást