Elgondolkodtató (és akkor még finomak voltunk) felmérés látott napvilágot a kórházi menükről. Eszerint az egészségügyi intézményekben a betegeknek felszolgált ételeke háromnegyede (!) egészségtelenebb, mint a gyorséttermekben kapható hamburgerek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Aki volt már kórházban, annak aligha kell magyarázni, hogy az ott felszolgált ételek a legritkább esetben (sem) jelentik a gasztronómia csúcsát. Persze ezt senki nem is várja el tőlük, azt azonban már inkább, hogy legalább ne legyenek egészségtelenek.

Egy most Nagy-Britanniában nyilvánosságra hozott felmérés eredménye szerint azonban a brit kórházak háromnegyede még ezt a nem túl magas követelményt sem képes teljesíteni, hiszen az általuk felszolgált ételek háromnegyede egészségtelenebb, mint mondjuk egy Big Mac, mert több telített zsírsavat tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, 60 százalékukban több a só.

Kétszeres, háromszoros mennyiségek

A Sustain nevű lobbicsoport által végzett felmérés például talált olyan kórházi curryt, melyben hatszor annyi zsír volt, mint egy KFC burgerben (krumplival), de találtak olyan tésztát is, mely a felnőttek számára javasolt napi telített zsírsavbevitel háromszorosát és a sóbevitel kétszeresét tartalmazta.

A felmérés szerint a megvizsgált ételek 40 százalékában több telített zsírsav volt, mint egy házhoz szállított pizzában.

Rémisztő belegondolni, hogy a betegek jobban járnának, ha a McDonald'sban ennének. Ameddig nincsenek megfelelő elvárások, addig a kórházi ételek egészségtelenek és ízetlenek maradnak” - nyilatkozta a Sustain munkatársa, Alex Jackson.

Jól időzítve...

Persze a Sustain nem lenne lobbicsoport, ha nem időzítené megfelelően a felmérés publikálását. A héten ugyanis a brit képviselők elé kerül az a törvénytervezet, mely a kórházi étkeztetés átalakítását tűzi ki célul.

Szerintünk a magyar kórházak esetében is lenne mit felmérni... Ha valakinek van (jó vagy rossz) tapasztalata, az ossza meg itt, a kommentekben!

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Szexuális erőszak a börtönökben

Minden idők leghülyébb fotói?

42 perc szex

Egy Beatles-legenda vége

Egy csodás átalakulás képei