Ha azt írjuk, Salcombe, aligha kap bárki is a fejéhez, hiszen a település még Nagy-Britanniában sem tartozik a legismertebbek közé. A kedvező időjáráson túl talán ezért is kedvelik annyira a szigetország gazdagjai.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Chelsea-on-Sea – némileg gunyorosan így becézik a Devonban fekvő Salcombe-ot, ahol az utóbbi hónapokban alaposan megugrottak az ingatlanárak, köszönhetően a beáramló milliomosok gerjesztette növekedésnek.

A PrimeLocation.com immár hagyományosan elkészíti felmérést a leggazdagabb angliai településekről, és bár Salcombe eddig is szerepelt a listán, 27. helye figyelemfelkeltőnek nehezen lett volna nevezhető. Idén azonban hatalmasat lépett előre, egészen a 9. helyig, ráadásul (ami még fontosabb) az ott található ingatlanok közel egyharmadának (egészen pontosan a 28.9 százalékának) értéke elérte vagy meghaladta az egymillió fontot.

A helyezést még értékesebbé teszi, hogy a Top10 összes többi városa London közvetlen közelében található.

A milliomosok vidékre mennek

Nigel Lewis elemző szerint kettős folyamat figyelhető meg: miközben a válság miatt több, a londoni agglomerációhoz tartozó településen zuhantak az ingatlanárak (ebben a kategóriában ez azt jelenti, hogy értékük már nem éri el az egymillió fontot), addig Salcombe felemelkedése annak köszönhető, hogy a milliomosok elkezdtek vidéki nyaralókat, második otthonokat vásárolni. Ráadásul a település a tengerparton van, ami a jachtimádó gazdagok körében tovább emeli az értékét.

Hatalmas a versengés az összes ottani eladó ingatlan iránt. Kis település, így nincs sok vevőre váró házból. Olyan, mint London, legalábbis abban az értelemben, hogy korlátozott számú ingatlanért versenyez sok tehetős ember” - mondta Nigel Lewis.

Hatalmas a verseny

Minden salcombe-i eladó házért öt-hat ember licitál és képesek hatalmas összegeket kifizetni. A gazdagok között most ez a legdivatosabb hely nyaralóvásárlásra, ez a délnyugati országrész legszebb kikötője” - tette hozzá a szakember.

Azért szóljunk pár szót a győztesekről is. A lista élén Virginia Water található (az ottani ingatlanok közel fele ér legalább egymillió fontot), a második Radlett (47 százalék), míg a harmadik Cobham (39,5).

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A világ legfélelmetesebb medencéje?

Ön dönt: tökéletes test vagy szex?

Mivel etetnek az iskolákban?

Mit csinált Batman és Darth Vader a II. világháborúban?

Iszonyat: kutyákkal tünteti el a nem kívánt magzatokat