Zajlik a nagy össznépi jajistenemmilesztélvan, mert egészen véletlenül az év leghidegebb időszakában az elmúlt hetekben megszokottnál hidegebb lesz egy kicsit Magyarországon is. Mivel nagy hívei vagyunk a dolgok helyén kezelésének, ezért most a magunk módján jelezzük: az extrém hidegnek beállított időjárás messze nem az, és azért vannak ennél zordabb helyek is a világon.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Vosztok kutatóállomás, Antarktisz

Például rögtön az Antarktisz, ahol a tengerszint fölött 3500 méteren található a Vosztok nevet viselő orosz kutatóállomás. Ott azért általában véve is meglehetősen hűvös van (magyarul brutális hideg), az eddigi legkegyetlenebb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték, amikor -89,2 Celsius fok volt. Ennél hidegebbet még sosem mértek a Földön. Egyébként érdekesség, hogy a Vosztok tulajdonképpen egy tó, igaz, csekély 4 kilométer vastag jég fedi.

Eureka, Kanada

Persze, hogy a következő kiválasztottunk is egy kutatóállomás, méghozzá a Kanada (nagyon-nagyon) északi részén található Ellesmere-szigeten fekvő Eureka. A meteorológiai állomást még 1947-ben hozták létre, és bár a Vosztokhoz képest tulajdonképpen mediterrán éghajlatúnak nevezhető, hiszen az éves középhőmérséklet gyengécske -20 fok. Télen viszont -40 fok alá esik, ami azért már emberes.

Egyébként látogatható a hely, más kérdés, hogy kissé borsos áron (szóval mehetne akár a Gazdagisztán blogba is), amennyiben a Resolute-ról odavezető repülőút nagyjából 20 ezer dollárba fáj.

Ojmjakon, Oroszország

Ojmjakon az Oroszországhoz tartozó kies Jakutföld egyik települése, 350 kilométerre a sarkkörtől (ha már: Moszkvától 5310 kilométerre van légvonalban) és arról híres, hogy itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, mégpedig 1926. január 26-án: -71,2 fokot. (Hogy egészen pontosak legyünk, nem mérték, hanem extrapolációval számolták ki, de ne hasogassuk a szőrszálat).

A hely érdekessége, hogy a talaj állandóan fagyott (a település neve jakut nyelven „fagyott víz”), decemberben a nappal csak 3 óra hosszú, valamint hogy az éves hőingadozás elérheti a 100 fokot (télen -60 foknál is lehet hidegebb, ugye, nyáron pedig feljegyeztek már 30 fok fölötti hőmérsékletet is).

Denali, Egyesült Államok

Az alaszkai Denalit, vagy Mount McKinley-t (Észak-Amerika legmagasabb csúcsát), már jó ideje a Föld leghidegebb hegyének tartják. Télen nem ritka a -40 fok sem, de ahhoz, hogy ezt valaki megtapasztalhassa ajánlott a hegymászói tapasztalat, hiszen 6194 méter magas csúcsot kell megmászni. Ha valaki ennél kicsit komfortosabb élményre vágyik, akkor megelégedhet a Denali Nemzeti Parkkal – ott is elég hideg lesz.

Ulánbátor, Mongólia

A tengerszint felett 1300 méter magasan elterülő Ulánbátor a Föld leghidegebb fővárosa. Januárban ritkán emelkedik a hőmérséklet -16 fok fölé, de azért a helyzet persze messze nem olyan vészes, mint a fentebb említett helyeken, hiszen azért bőven van hol menedéket találni a fogcsikorgató hideg elől.

Mindenesetre e pár példa arra talán jó volt, hogy megmutassuk: a következő napokban még az eddigieknél is hidegebb lesz, de azért nem kell túldimenzionálni a dolgot – tél van, márpedig télen rendesen hideg van.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Akiket nem érdekel a szex

Így loptak el egy osztrák falut a kínaiak

Itt a bikiniforradalom!

Mennyibe kerül a csábítás?

Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”

Béküléssel ér véget a 71 éves botrány