Néha szó szerint öldöklő küzdelmet folytat az életet jelentő területért az ember és a kazuár Ausztrália ciklon sújtotta vidékein. A hatalmas, repülni képtelen madár elképesztően erős karmával akár egy embert is képes kibelezni.

A Yasi névre keresztelt ciklon hatalmas pusztítást végzett a földrésznyi ország északi részén fekvő Queensland partjainál január végén. Természetesen nem csak az ember, hanem a vadon élő állatok élőhelyeit is sok helyütt végzetes pusztítás érte.

Így járt a kazuár is, a hatalmas, repülésre képtelen, ám hihetetlen erővel rendelkező madár, amelynek egyik jellemzője, hogy ha fenyegetve érzi magát, azonnal támad.

A világ legveszélyesebb madara

Márpedig egy kazuár támadása nem tréfadolog. Rendkívül hosszú karmaival – a középső akár 12 cm is lehet – a világon egyedül Észak-Ausztrália esőerdeiben élő madár egyetlen ütéssel képes kibelezni kutyát, lovat és embert egyaránt. Nem véletlen, hogy 2007-ben a Guinness Rekordok Könyve a legveszélyesebb madárnak választotta.

A sors iróniája, hogy ez a rendkívül veszélyes állat mára a kihalás küszöbére sodródott, alig ezer egyed él a vadonban. A queenslandi hatóságok és a zöld szervezetek arra figyelmeztettek mindenkit, hogy a következő hetekben a madarak alighanem kényszerűségből megjelennek majd az ember lakta területeken is, miután a ciklon gyakorlatilag letarolta élőhelyüket.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a kormány azt fontolgatja: helikopterről dob majd le a kazuárok fő élelmiszerének számító gyümölcsszállítmányokat a veszélyeztetett területekre, így próbálván meg távol tartani a madarakat az ember lakta területektől.

„Életbe vágóan fontos, hogy saját jól felfogott azonnali és a madarak hosszú távú túlélése érdekében senki ne próbálkozzon a kazuárok etetésével. Ha a kazuárok megszokják, hogy élelmet kapnak az emberektől, annak elmaradásával agresszívvá és veszélyessé válhatnak” – figyelmeztetett Kate Jones, a tartomány fenntarthatósági minisztere.

Nem az első eset

A figyelmeztetést azért is érdemes komolyan venni, mert 2006-ban a Larry ciklon hasonló pusztítását követően sok kazuárt láttak a városok környékén, majd ezt követően a populáció egyharmada elpusztult. A szakemberek most is ettől tartanak.

Egyikük, Bob Irwin (a tragikus körülmények között elhunyt tévés krokodilvadász, Steve Irwin édesapja) azt mondta, az esőerdő körülbelül másfél év alatt térhet magához, márpedig ennyi idő alatt rengeteg kazuár halhat éhen: „Nemcsak a megszokott élelemszerző helyeiket, hanem a fészkeiket is elveszítették, ami nagyon megzavarhatja őket”.