Egyre több jel mutat arra, hogy befellegzett a hagyományos középosztálynak. Nem (csak) Magyarroszágon, hanem az Egyesült Államokban, ahol már a nagy cégek is kezdik elfelejteni az eddig a vásárlóik többségét adó réteget.

 

A gazdasági válságnak csak nem akar véget érni, sőt, a helyzet a jelek szerint egyre rosszabb. Ha (kissé borús) pillantásunk az Egyesült Államokra vetjük, akkor azt látjuk, hogy a tengerentúlon magas a munkanélküliség, az ingatlanpiac jóformán nem is létezik, a növekedés pedig észrevehetetlenül lassú.

Mondanánk néhány elgondolkoztató adatot: tavaly az Egyesült Államok lakosainak leggazdagabb 20 százaléka felügyelte a vagyonok 84 százalékát. Ami még keményebb: a 400 leggazdagabb amerikai éves nettó bevétele meghaladta a háztartások alsó felének teljes bevételét. (!!!)

Változó minőség és árak

A jelek szerint a trendeket most már a multicégek sem hagyják figyelmen kívül, így a polcokról lassan, de biztosan elkezdtek kiszorulni a klasszikusan a középosztálynak szánt termékek. A megcélzott vásárlók leginkább két rétegből kerülnek ki: a szegényekből és a gazdagokból. Így aztán változnak az árak, a kiszerelés, a termékek minősége...

Felmérések szerint az amerikai középosztálynak egyre komolyabb nehézségeket okoz a megkapaszkodás, hogy megpróbálja fenntartani eddig életszínvonalát. Ma már az egyetemi végzettség sem jelenti azt a relatív anyagi biztonságot, mint a válság előtt. A Pew Charitable Trusts nemrégiben közreadott elemzése szerint az 1970-es években középosztálybeli családokban felnőtt amerikaiak több mint egynegyede 2006-ra már lecsúszott. (Azaz a gazdasági válság csak ráerősített a trendre.)

Hátrányban az iskolában is?

Ha már az oktatás: a jellemzően középosztálybeli gyermekeket oktató iskolákban (ide jár az amerikai tanulók többsége egyébként) az osztálylétszám magasabb, a tanári fizetés és a gyerekekre költött összeg pedig alacsonyabb, mint a gazdag intézményekben (ez mondjuk még érthető is), vagy a szegényeket nevelő iskolákban.

Nem tisztünk megítélni társadalmi folyamatokat, de van egy olyan érzésünk, hogy a középosztály eltűnését megsínyli majd az Egyesült Államok. Mi, magyarok már csak tudjuk – nálunk jóformán nincs is klasszikus középosztály, és ami van, az is rohamosan csúszik le...

Csatlakozzon hozzánk a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!