Egészen elképesztő dolog történt a minap a kommunista diktatúrától szenvedő országban: egy nyugati újságírókat szállító busz rossz irányba kanyarodott, így a zsurnaliszták előtt feltárult Észak-Korea eltitkolt arca. Megmutatjuk...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az észak-koreai rezsim mindig is rendkívüli módon figyelt a magáról sugárzott képre. (Más kérdés, hogy a szegénységről, éhhalálban elpusztuló milliókról érkező nem hivatalos hírek mennyire alakították ezt a képet, de a törekvés egyértelmű volt.) A turisták – már aki bejut az országba –, a segélyszervezetek emberei és a külföldi újságírók rendkívül szoros felügyelet mellett mozoghatnak az országban.

Éppen ezért egészen döbbenetes az a hiba, amit az észak-koreaiak részéről valaki elkövetett (reméljük, azóta nem vitték el követ törni valamelyik átnevelőtáborba a családjával együtt...), amikor egy nyugati újságírókat szállító busz rossz irányba fordult Phenjanban.

A hivatalos kormányzati útból így lett a propaganda helyett valami egészen más, így derült ki, mi rejtőzik a csillogóan tiszta utcák és tiszta épületek mögött, így derült fény Észak-Korea másik, igazi arcára.

Magyar szemmel nézve romos panelházak, a falak tövébe leszórt szénhalom, munkások egy kikötőben – csupa olyan látvány, amit a rezsim eltitkolna. A beszámolók sötétbe burkolózó boltokról, mocskos járdákról szólnak, és néhány fénykép ezeket meg is mutatja.

Az már más kérdés, hogy ennél azért a fejlett nyugati (pláne a fejlődő ázsiai) országok nagyvárosainak némelyikében lehet durvább környéket látni (alighanem Magyarországon is tudnánk mondani). Ráadásul észak-koreai szemmel nézve a környék akár felső-középosztálybelinek is tűnhet, hiszen a lakosság negyede áram és folyóvíz nélküli házakban lakik, élelmezése pedig jórészt a nemzetközi segélyektől függ.

Következzen tehát Észak-Korea eltitkolni kívánt arca!

És ahogyan a diktatúra szeretné láttatni magát:

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Betiltják a meztelen takarítást? 

Az arc nélküli fiú

Nem hagyják nyugodni Whitney Houstont

A Star Wars és a Ponyvaregény, ahogyan még sosem látta

Húsvéti képekkel a világ körül