Érezte már magát rosszul a karácsonyi ünnepek idején (és nem a túlzott evészet-ivászat miatt...)? Nem kizárt, hogy Ön is Karácsonyfa-szindrómában szenved.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Vannak embertársaink, akik kifejezetten rosszul érzik magukat Karácsony idején, és most nem kifejezetten a lelki problémákra, hanem kimondottan fizikai rosszullétre (asztmás zihálás, köhögés, letargia, álmatlanság) gondolunk.

Amerikai (és nem brit...) tudósoknak is feltűnt az év végi időszakban megszaporodó panaszok száma, és végül eljutottak a karácsonyi díszítésekig. Rájöttek, hogy a légzési nehézségek döntő részét a fán, illetve az arra felaggatott, vagy az asztalra kitett természetesen díszeken megjelenő penész okozza.

Könnyezés, orrfolyás, alvászavar...

A New York-i Upstate Medical University kutatói szerint a fenyőfákon jelen lévő penészspórák 70 százaléka okozhat tüneteket - könnyezést, orrfolyást, köhögést, mellkasi fájdalmakat, fáradékonyságot és alvászavart. Egyes azonosított penészfajták akár hörghuruthoz vagy tüdőgyulladáshoz is vezethetnek.

A penész jelenlétében semmilyen újdonság nincs, a problémát az okozza, hogy a meleg, fűtött szoba ideális táptalajt jelent a terjedésükhöz.

A kutatást vezető Dr. Lawrence Kurlandsky azt mondja, az általa kezelt betegek esetében nyilvánvaló a kapcsolat a betegség és a karácsonyfa között: „Azt szoktam mondani, hogy kellemesebb hely is van Karácsony este, mint az orvosi rendelő, úgyhogy lehet, hogy érdemesebb megfontolni a fenyőfa elhagyását vagy műfenyő vásárlását”.

Mit tegyünk?

Aki mégsem szeretne ennyire unortodox megoldásokhoz folyamodni, annak két dolgot tanácsol a jó doktor: vegye meg időben a fát és amennyire lehet, hagyja eltávozni belőle a nedvességet még a szabad levegőn, illetve Karácsony után minél előbb távolítsa el a szobából.

A magunk részéről mi próbáljuk nem a műfenyő-lobbi támadásként felfogni a kutatást (nem feltétlenül járunk sikerrel, őszintén szólva) és aggódni a fán megjelenő penészek miatt, de hosszas töprengés után arra jutottunk, hogy nem érdekelnek a penészek.

A Karácsony ugyanis nem igazi karácsonyfa nélkül.

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Hogyan játsszák ki az amerikai zöldkártyát?

A világ legnyomasztóbb Disneylandje

Politikusok nyírnák ki Jeremy Clarksont

Halálsoron 2

Brutális képek a kannibál jegesmedvéről